Ruska vojna operacija u Ukrajini: Eksplozija blizu željezničke stanice u Kijevu

Sedmi dan vojne operacije u Ukrajini nastavljene su borbe. Ukrajinska vojska je saopštila da su ruske snage ušle u Harkov. Očekuju se pregovori Kijeva i Moskve.

21.13 - Nebenzja: Ukrajina koristi civile da bi okrivila Moskvu

Ukrajinska vojska planira provokacije u koje su uključeni civili, kako bi krivicu za žrtve prebacila na ruske trupe, saopštio je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na specijalnoj sjednici Generalne skupštine UN o Ukrajini.

21.02 - SAD uvode nove sankcije za Rusiju i Belorusiju

SAD uvode dodatne sankcije Moskvi, a one će se odnositi i na Bjelorusiju zbog njenog pomaganja ruskog napada na Ukrajinu, saopštila je danas Bijela kuća.

20.51 - Makron: EU samit o Ukrajini 10-11. marta u Versajskoj palati

Francuski predsednik Makron potvrdio je samit EU o situaciji u Ukrajini od 10. do 11. marta u Versaju.

Makron je rekao da će nastaviti da održava otvoren dijalog sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

20.35 - Snažna eksplozija blizu željezničke stanice u Kijevu

Snažna eksplozija odjeknula je nedaleko od centralne željezničke stanice u Kijevu, saopštio je savjetnik u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Anton Heraščenko.

Očevici su rekli Rojtersu da su čuli snažnu detonaciju i da se zemlja potresla.

19.57 - Putin i Benet razgovarali o situaciji u Ukrajini

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa premijerom Izraela Naftalijem Benetom i razjasnio mu zvanični stav Moskve o situaciji u Ukrajini, saopštila je pres služba Kremlja navodeći da je razgovor upriličen na zahtjev izraelskog premijera.

Putin predočio je principijelni stav Rusije o rješavanju sukoba, istakavši nužnost da se uvaže ruski bezbjednosni interesi. On je naglasio potrebu da se demilitarizuje i denacifikuje ukrajinska država, obezbjedi njen neutralan i ne-nuklearni status, da se prizna suverenitet Rusije nad Krimom i nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike", navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi Tass.

19.50 - Lavrov: O Krimu nema pregovora

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je danas da o pitanju Krima nema pregovora sa Ukrajinom jer je Krim dio Rusije.

18.45 - Moskva: Uništeno oko 1.500 vojnih ciljeva u Ukrajini

Ruske oružane snage su od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništile više od 1.500 vojnih ciljeva, uključujući 13 borbenih aviona i 47 dronova, saopštilo je danas ministarstvo odbrane Rusije.

"Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju sa udarima na ukrajinsku vojnu infrastrukturu. Tokom dosadašnjih vojnih operacija uništena su 1.533 vojna cilja, 54 komandna mjesta i komunikaciona centra oružanih snaga Ukrajine, 39 protivvazdušnih sistema S-300, Buk M-1 i raketnih lansera Osa, kao i 52 radarske stanice", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi TAS S.

18.45 - Vučić: Glasali smo za rezoluciju UN, ali ne za sankcije Putinu i Lavrovu

Vučić je ukazao da se Srbija danas na sjednici Generalne skupštine UN pridružila osudi napada na Ukrajinu, ali ne i sankcijama Vladimiru Putinu i Sergeju Lavrovu.

18.35 - Ministarstvo odbrane Rusije: Tokom operacije u Ukrajini poginulo je 498 ruskih vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da među ruskom vojskom, koja sprovodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, ima gubitaka: 498 vojnika je poginulo na vojnoj dužnosti.

"Nažalost, među našim saborcima koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji ima gubitaka. 498 ruskih vojnika poginulo je na dužnosti. Porodicama nastradalih pruža se sva moguća pomoć. Povređeno je 1.597 naših drugova", rekao je general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

18.14 - Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije

Generalna skupština UN danas je usvojila rezoluciju kojom se, kako se navodi, osuđuje "ruska invazija na Ukrajinu i poziva Moskva da odmah povuče snage iz Ukrajine".

18.09 - Lavrov: Zelenski došao na vlast pod sloganima mira, ali je postao rusofob

Vladimir Zelenski je došao na vlast pod sloganima mira, ali je postao rusofob, poput vlade njegovog prethodnika Petra Porošenka, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za Al Džaziru.

17.58 - Šef ruske delegacije: "Ukrajinska strana stiže na razgovore ujutru"

"Ukrajinska delegacija je krenula iz Kijeva na pregovore sa ruskom stranom, trenutno su na putu, njihov dolazak se očekuje 3. marta ujutru", izjavio novinarima izjavio šef ruske delegacije Vladimir Medinski, prenosi Tass.

Delegacije će biti u istom sastavu kao i tokom prve runde pregovora.

17.17 - "Bajden ne namjerava slati američke trupe u Ukrajinu"

Američki predsjednik Džo Bajden neće slati američke trupe u Ukrajinu, uprkos činjenici da Vašington osuđuje specijalnu vojnu operaciju Rusije u ovoj republici, objavila je zamjenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman

16.52 - Mađarska odlučila da ne pošalje oružje i vojne trupe u Ukrajinu.

Mađarska neće dopustiti isporuke smrtonosnog oružja Ukrajini preko svog teritorija. Najavio je to danas ministar spoljnih poslova Mađarsle Peter Sijarto, govoreći na sjednici Savjeta UN-a za ljudska prava koja se održava u Ženevi.

16.32 - Rusi krenuli na pregovore u Bjelorusiju

Ruska delegacija putuje na razgovore sa ukrajinskim kolegama, javila je bjeloruska novinska agencija Belta.

Lokacija na kojoj će se pregovori održati još nije potvrđena.

16.21 - Ponovo zasjeda Generalna skupština UN zbog Ukrajine

16.12 - Kuleba: 19 zemalja daje oružje Ukrajini

Ukrajina dobija oružje iz 19 zemalja svijeta, osim toga, deseci država joj pružaju humanitarnu i financijsku pomoć.

To je danas na brifingu najavio ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

15.59 - EU uvela sankcije protiv 22 državljana Bjelorusije zbog vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini

EU je uvela sankcije protiv 22 državljana Bjelorusije zbog vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini, prenosi Tass.

nezavisne.com