Rudari i vlast blizu dogovora

Predstavnici Sindikata rudara i Vlada Federacije BiH postigli su dogovor o 10 od ukupno 13 zahtjeva rudara, ali konačno postizanje sporazuma ostavljeno je za kasnije.

"Što se tiče zahtjeva Sindikata o ostavkama direktora Rudnika Kreka i direktora 'Elektroprivrede', tu se nismo usaglasili. Fokusirali smo se na zahtjeve koji se odnose na rudarska prava. Sve tačke smo pojedinačno prešli jednu po jednu i mislim da je i sa jedne i sa druge strane apsolutna podrška da se dođe do sporazuma", rekao je Nermim Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije. 

S druge strane, Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, rekao je da je tačno da je napravljen iskorak, ali da rudari neće odustati od zahtjeva za smjenom Admira Andelije, direktora "Elektroprivrede BiH".

Povodom problema rudara i njihovih zahtjeva danas je vođena i rasprava u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, gdje se moglo čuti da situacija u "Elektroprivredi BiH" i rudnicima iz njenog koncerna nije nimalo ružičasta, a nije isključena ni mogućnost stečaja u pojedinim rudnicima ukoliko Vlada FBiH ne produži moratorijum na otplatu poreskih dugovanja, koji ističe 31. januara 2022.

Kakva je situacija u rudnicima možda najbolje govori podatak da je akumulirani gubitak Rudnika Kakanj 117 miliona KM, što je za desetine miliona više od njegove imovine, a ništa bolja situacija nije ni u Rudniku Kreka, čiji akumulirani gubitak iznosi 418 miliona KM i za 68 miliona KM je veći od imovine.

"To je već stečaj. Energetska politika koju vodite ne vodi nigdje i što prije to kažete - prije ćemo podvući crtu i krenuti dalje", rekla je Sabina Čudić, poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Ono što je istaknuto tokom rasprave u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, jeste da su za stanje u rudnicima i "Elektroprivredi BiH" krivi svi pomalo, sve vlasti i sve uprave unazad više od deset godina.

"Prihodi rudnika ne mogu da iznesu sve obaveze koje su predviđene zakonima i ugovorima", rekao je Andelija.

On je istakao da zahtjevi rudara, ukoliko bi bili ispunjeni, u konačnici znače povećanje cijene električne energije za domaćinstva, te da bi njihov zahtjev za povećanje cijene uglja za 20 odsto "Elektroprivredu BiH" koštao 55 miliona KM.

"Ukoliko to pretvorimo u tarifu domaćinstva to je za 16,8 odsto povećanje cijene električne energije. 'Elektroprivreda BiH' trenutno domaćinstvima struju prodaje po cijeni od 6,3 feninga po kilovat-satu, a proizvodna cijena 'Elektroprivrede' je 9,3 feninga", rekao je Andelija, dodajući da drugi zahtjev rudara o izmirenju obaveza po osnovu doprinosa i poreza košta 438 miliona KM.

(Nezavisne)

Tagovi: