Roditelju koji ne plaća alimentaciju biće oduzet pasoš

Zakon o privremenom izdržavanju djece RS, odnosno osnivanju Alimentacionog fonda, upućen je u skupštinsku proceduru. Potvrđeno je ovo danas iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, gdje su pojasnili nova zakonska rješenja, a u kojima se, između ostalog, ističe da će roditelju, odnosno obvezniku izdžavanja, biti oduzet pasoš dok ne izmiri dugovanja.

Ovim zakonskim rješenjem se definiše pravo na privremeno izdržavanje, korisnici, postupak za ostvarivanje prava, isplata i povrat iznosa privremenog izdržavanja.

- Pravo na privremeno izdržavanje iz Fonda ima dijete čiji dužnik obaveze izdržavanja, ne izvršava ili djelimično izvršava obavezu na način da nisu plaćena tri mjesečna davanja i više mjesečnih obročnih davanja izdržavanja u posljednjih 12 mjeseci uzastopno ili sa prekidima, računajući od dana kada je pokrenut izvršni postupak - navodi se u zakonu.

Novčani iznos se određuje u visini onoga što je određeno u izvršnoj ispravi, a postupak za ostvarivanje prava, pokreće zakonski zastupnik djeteta ili organ starateljstva.

- Do potpunog namirenja potraživanja od obveznika izdržavanja, odbiće mu se izdavanje putne isprave, odnosno putna isprava će se oduzeti - pojasnili su iz resornog ministarstva.

Dodaju i da osnivanje novog Fond, sa posebnom namjenom po ovom osjetljivom društvenom pitanju, pokazuje opredjeljenje da se uhvate u koštac sa nesavjesnim zakonskim dužnicima, kada je u pitanju izdržavanje djece.

Tagovi: