Ravnopravnost polova u BiH: Više od 80 žena steklo znanja o građanskoj participaciji

Uprkos naporima koji se konstantno iskazuju na globalnom nivou, diskriminacija na polnoj osnovi je i dalje prisutna u svim slojevima društva, istaknuto je tokom danas završenog treninga na temu „Osnaživanje žena za građansku participaciju i unapređenje društvene kohezije u lokalnim zajednicama“.

Ovaj trening održan je u Tesliću, u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ (DFF), koji za cilj ima promociju suživota, tolerancije i različitosti.

- Znanja i vještine usvojene kroz treninge sigurno će olakšati učesnicama uključivanje u postojeće dijaloške mehanizme i radna tijela koja djeluju unutar lokalnih zajednica. Kod učesnica će se, isto tako, povećati razumijevanje važnosti i uloge ženske participacije u donošenju odluka kako na individualnom, porodičnom, tako i na nivou lokalne zajednice i društva u cjelini. Dodatno, one će imati priliku ostvariti bolju povezanost jednih sa drugima, osnažiti žensku solidarnost, te se uključiti i u druge planirane aktivnosti programa „Dijalog za budućnost“ - izjavila je ovom prilikom Vildana Bilajac Isabegović, ispred Udruženja građana “Vive Žene“ Tuzla.

Imajući u vidu važnu ulogu žena u društvu, ali i regionalnu potrebu za jačanjem i zagovaranjem njihovih prava, cilj ovog treninga bio je razviti odgovarajuće vještine kod polaznica, koje će podstaći građansku participaciju, unaprijediti njihovo znanje o načinima pokretanja i vođenja građanskih inicijativa, te stimulisati poštovanje različitosti i izgradnju međuljudskog povjerenja.

Sposobna i jaka žena - borac za bolji život drugih žena

U okviru dvodnevnog programa, polaznice su imale prilike učiti i o liderstvu, promociji socijalne pravde, te donošenju odluka u društvenoj zajednici.

- Učešće na ovim radionicama je od velikog značaja za mene lično, ali i za moju organizaciju. Stečena znanja i vještine će mi koristiti u daljem ženskom aktivizmu, kako meni, tako i drugim članicama našeg udruženja. Veoma je korisno što su treningu, pored članica NVO-a, prisustvovale i predstavnice različitih institucija, poput policije i obrazovanja, s kojima smo razmijenile iskustva, ali i uspostavile kontakte za sve naredne aktivnost. Nakon treninga sam sposobnija i jača, što mi omogućuje davanje većeg doprinosa u borbi za bolji život žena u našoj zajednici - istakla je Mevlida Mehanović, predstavnica Udruženje žena povratnica „Podrinjka“ Srebrenica.

Interaktivni program treninga temeljio se na kombinaciji teorijskog i praktičnog učenja o temama ključnim za razvoj pravednih, prosperitetnih i održivih društava. Polaznice su, u konačnici, zaključile da je pružanje formalnog prostora za kreiranje dijaloga između građana i donosilaca odluka ključ jačanja društvene povezanosti, ali i temelj za dalju izgradnju mira.

Razumijevanje i dijalog preduslovi poštovanja ljudskih prava

- Izuzetno nam je drago što kroz regionalni program "Dijalog za budućnost" možemo podržati niz tematskih edukativnih seminara za djevojke i žene u Bosni i Hercegovini kako bi potpomogli dodatno sticanje vještina za što kvalitetnije i aktivnije učešće u pozitivnim promjenama u njihovim zajednicama i uopšte u društvu.  U sklopu programa, više od 200 djevojaka i žena iz BiH, Crne Gore i Republike Srbije imaju priliku da prođu kroz tematsku edukaciju, razmijene iskustva i znanja i zajedno rade na identifikovanim prioritetima - dodala je Alma Mirvić, Regionalna koordinatorica DFF programa.

Razumijevanje i dijalog preduslovi su poštovanja ljudskih prava i prava zajednica, još jedan je od zaključaka treninga, stoga je edukacija pojedinaca o načinima doprinošenju ravnopravnosti polova, razvoju društvene kohezije, ali i sudjelovanju žena u procesima donošenja odluka - od izuzetne važnosti. Njihova nada u zajedničko sutra, ističu, sada je i snažnija nego prije, jer su učile o najefikasnijim načinima povećanja inkluzivnosti u svom okruženju. Stoga će nove cvjetove mira početi saditi već sutra.

Organizacija „Vive žene“ je trening održala u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“. Program „Dijalog za budućnost“ provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).