Rasvjeta u Banjoj Luci „prži“ od sumraka do svitanja (FOTO)

Paljenje ulične rasvjete u Banjoj Luci predviđeno je za tamni dio dana, ali dešava se da ulične lampe dogrijavaju gradske ulice i na „plus 40“ stepeni.

Pažnju bračnog para koji se prošli sedmice vraćao sa odmora u Banju Luku privukla je upaljena javna rasvjeta, te su našoj redakciji poslali video zapis iz Kozarske ulice na kojem se vidi da ulične lampe obasjavaju cestu usred dana.

 

 

- Vraćali smo se sa mora kući i dok smo ulazili u grad primijetili smo da je rasvjeta upaljena, što nam je bilo čudno, jer je bilo oko 13 časova - rekla je ona.
Dodala je da u naselju Karanovcu, u kojem je odrasla, dio rasvjete upaljen tokom noći, a dio se povremeno pali. Prema njenim riječima to zavisi od toga da li je rasvjeta starija ili novija.

- Novija je upaljena u kontinuitetu od večeri do jutra, a starija se pali na senzor – rekla je ona.

Iz Gradske uprave Banje Luke su istakli da se na teritoriji grada rasvjeta pali sa padanjem mraka i gasi sa svitanjem.

- U prigradskim i seoskim naseljima, predviđeno je da se rasvjeta pali sa padanjem mraka, da se gasi u periodu od ponoći do pet časova, te da radi od pet časova do svitanja - kažu iz Gradske uprave.

Dodaju da period rada rasvjete zavisi i od doba godine. Kako su pojasnili, na teritoriji grada, gdje postoji MTK signal, rad rasvjete se kontinualno prilagođava vremenu smrkvanja/svitanja, dok se u prigradskim i seoskim područjima prilagođavanje radi periodično i ručno.

Naglasili su da je uključenje rasvjete u toku dana zabranjeno, osim u svrhu lociranja i otklanjanja kvara, ako isti ne može da bude lociran u isključenom stanju. Pojasnili su da je, u prigradskim i seoskim područjima, rad rasvjete po danu često posljedica neovlaštenog pristupa upravljačkim ormarima od strane građana i traje do dojave kvara i izlaska ekipe na teren.

T.Bubnjević