Protivgradna zaštita počinje ranije, poljoprivrednicima potrebna maksimalna podrška

Umjesto petnaestog aprila, ove godine će, kao nikada do sada, aktivna protivgradna zaštita početi već prvog aprilskog dana.

Prizemni generatori su napunjeni meteorološkom otpinom za isijavanje, protivgradne rakete se već uveliko razvoze u sva mjesta gdje postoje lanseri. Klima se promijenila, minule zime zabilježena je pojava grada u Prijedoru i Banja Luci, ogromne probleme stvara i pandemija koronavirusa.

Na branjenom području od preko milion hektara na 218 protivgradnih stanica sa strijelcima i 38 automatskih ove godine će biti raspoređeno oko 2500 raketa. 1400 preostalih od prošle godine je servisirano, nabavljeno je 400 novih, a u proceduri je nabavka još 700 raketa.

To će biti dovoljno za ukroćivanje kumulonimbusa i u slučaju ekstremne godine, poruka je iz 'Protivgradne preventive Republike Srpske.

Protivgradna zaštita se širi na područje do rijeke Bosne, te na Tuzlanski kanton

Tihomir Dejanović, direktor ovog javnog preduzeća kaže da se protivgradna zaštita širi i na Tuzlanski kanton, što će je učiniti kompletnijom i pouzdanijom.

- U sjevernom dijelu Tuzlanskog kantona ćemo instalirati 15 protivgradnih stanica. U našem sistemu od 2003. godine je i gradačačka opština. Na području od Prijedora do Oštre Luke instaliramo automatske protivgradne stanice, popunjavamo područje sve do rijeke Bosne, a iskoristićemo milion eura koje nam na osnovu sporazuma daje Vlada Srbije da potpuno zaštitimo naše Podrinje, a samim tim spriječimo gradonosne oblake da haraju istočnom Srbijom, kaže Dejanović.

Klimatske promjene i pandemija zahtjevaju punu mobilnost

Klimatske promjene sve su izraženije. Osim grada koji je počeo padati i zimi, sve češće su padavine praćene snažnim olujama. Meteorološki alarmi su često upaljeni. Ova godina počela je sa ekstremno visokim temperaturama, ali sa deficitom padavina. Za očekivati je turbulentnu sezonu.

- Ako je višegodišnji prosjek 22 dana sa gradom i sugradicom, u protekle dvije godine imali smo 81 takav dan, 2018. godine 46, a lani 35 dana. Ako se godišnji prosjek od hiljadu milimetara kiše ne ostvari, ostvariće se kasnije, ali doći će do neravnomjernih padavina baš onda kada ne treba. Zbog toga je važna ova djelatnost uz meteorološku aktivnost. Zadatak nam je da adekvatno ukrotimo prirodu, zaštitimo poljoprivrednu proizvodnju i materijalna dobra, kaže Dejanović.

Koronavirus još je jedan izazov u ovoj maloj, ali veoma stručnoj ekipi meteorologa, inžinjera različitih oblasti i vrhunskih tehničara. Zaštiti poljoprivredu i obezbijediti proizvodnju hrane strateški je zadatak u vrijeme pandemije.

Boško Grgić