Profit društava za osiguranje u Srpskoj pao za četiri miliona KM

 Dobit društava za osiguranje u Republici Srpskoj u prvom polugodištu 2022. pala je za četiri miliona KM, odnosno za čak 23,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Od ukupno 14 društava za osiguranje RS, njih 12 je u prvoj polovini godine poslovalo sa dobiti dok su dva bila u minisu.

- Dvanaest društava za osiguranje je iskazalo neto dobit od 14,3 miliona КM, dok su dva društva iskazala gubitak od 478.368 KM. Ukupan neto rezultat u na nivou sektora, dobijen kao razlika ukupnih prihoda i dobitaka utvrđenih direktno u kapitalu, sa jedne strane, i ukupnih rashoda, gubitaka utvrđenih direktno u kapitalu i tekućeg i odloženog poreza na dobit, sa druge strane, bio je dobitak od 13,2 miliona KM - navedeno je u najnovijem izvještaju Agencije za osiguranje RS.

U istom prošlogodišnjem periodu društva su profitirala sa 17,3 miliona KM.

Izvještaj Agencije otkriva i da jedno društvo nije ispunjavalo uslove po pitanju tehničkih  rezervi, odnosno nije u potpunosti imalo popunjene tehničke rezerve.

Predsjednik Skupštine udruženja društava za osiguranje RS Bojan Popović kaže za CAPITAL da su nelegalni popusti, koje su društva u prvih šest mjeseci odobravala, jedan od uzroka pada dobiti, dok je drugi povećanje odštetnih zahtjeva.

- Mi smo krajem šestog mjeseca počeli ponovo da se borimo sa tim popustima i očekujemo da dobit na devet mjeseci se vrati u neke stare okvire. Morali bismo doći do toga jer su se troškovi smanjili, iako ostaje opasnost jer štete rastu. Štete rastu jer su poskupjela vozila i rezervni dijelovi, a znamo da se kod nas vozila najviše osiguravaju - kazao je Popović.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

CAPITAL.ba