Presuda u slučaju ubistva Olivera Ivanovića: 22 godine robije za četvoro osuđenih

U Osnovnom sudu u Prištini danas je pročitana presuda u slučaju ubistva lidera Srba sa Kosova i Metohije Olivera Ivanovića kojom je četvoro osuđenih dobilo ukupno 22 godine zatvora.

Krivim su proglašeni Nedeljko Spasojević (policajac), Žarko Jovanović (policajac) i Marko Rošić. Dragiša Marković (policijski službenik) proglašen je krivim za zloupotrebu službenog položaja, dok je Silvana Arsović (sekretarica Olivera Ivanovića) oslobođena, prenose srpski mediji.

Rošić je osuđen na 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 10.000 evra. U kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Marković je proglašen krivim za krivično djelo saizvršilaštvo i zloupotreba službenog položaja. Osuđen je na četiri godine.

Jovanović je proglašen krivim za krivično djelo zloupotreba službenog položaja i saizvršilaštvo. Osuđen na je na četiri godine. Za krivično djelo neovlašćeno posjedovanje oružja kažnjen je novčano sa 1.500 evra.

Silvana Arsović oslobođena je optužnice, kao i Rade Basara.

Prema riječima Specijalnog tužilaštva u završnoj riječi, od krivičnog gonjenja Basare se odustalo zbog nedostatka dokaza.

Optuženi su se branili sa slobode.

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", ubijen je 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanoviću su nepoznati napadači pucali u leđa dok je ulazio u prostorije stranke.

On je bez znakova života primljen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici gdje je ubrzo i zvanično proglašena smrt.

Takozvano kosovsko specijalno tužilaštvo je tek 2. decembra 2019. godine, gotovo dvije godine posle ubistva, podiglo optužnicu protiv šest osoba.

Ni danas, poslije pune tri godine, nisu pronađeni ni ubica ni nalogodavac.

 

Tagovi: