Preminuo čuveni gitarista grupe "Television" Tom Verlen

Gitarista rok benda 'Television' Tom Verlen, preminuo je u subotu u Njujorku u 73. godini.

Na svom vrhuncu, 'Television' su imali tri singla na britanskoj Top 40 listi, a pažnju šire publike privukli su albumima 'Marquee Moon' i 'Adventure', koje mnogi smatraju za neke od najuticajnijih albuma snimljenih na zapadnoj obali SAD tokom 70-ih godina prošlog vijeka, prenosi BBC.

Verlen je od štampe i savremenika hvaljen kao jedan od najvještijih gitarista svoje generacije, a zajedno sa 'Television' nastupao je u sada nepostojećem klubu CBGB's u Njujorku, zajedno sa 'Ramonsima', 'Blondi' i 'Toking Heds' (Talking Heads), i na taj način popularizovao pank, alt-rok i nju-vejv žanrove.

Iako ih mnogi smatraju pripadnicima pank pokreta, 'Television' su u svojim pjesmama često koristili dugačke gitarske solo dionice, kao i muzikalnije pristupe od onoga što se obično smatra pank muzikom, piše britanski javni servis.

Verlen je rođen kao Tomas Miler, ali je za svoje umjetničko ime uzeo prezime pjesnika francuskog simbolizma Pola Verlena.

Nakon što je 'Television' prestao sa radom, Verlen je objavio niz solo albuma, a među muzičarima koji su na društvenim mrežama uputili posljednji pozdrav su i Majk Skot iz 'The Waterboys', Vil Sardžent iz 'Ećo and The Bunnymen', i Majkl Balzari Fli iz 'Red Hot Ćili Peppers'.

unaworld.com