Premijera filma "Oluja" u Banjoj Luci, puna kino sala, došao i Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras, pred premijeru filma "Oluja", da je upravo film prikladan za prikazivanje teške sudbine Srba 1995. godine i da vjeruje da će motivisati i druge za nove teme.

“Oluja” je prvi film srpske kinematogafije o stradanju 1995. godine i progonu 250.000 Srba sa vjekovnih ognjišta sa prostora Hrvatske.

Dodik je poželio ekipi koja je stvarala film uspjeh i na drugim projektima u budućnosti.

Vjerujem da će se na bazi ovog uspjeha i emitovanja filma motivisati i drugi da prihvate neke nove teme. U prošlosti je nedostajao ovakav izraz i na drugoj strani se pristupilo organizovanije. Oni su zauzeli početne položaje u smislu prezentacije svoga viđenja događaja – rekao je Dodik novinarima.

Predsjednik Srpske je podsjetio da su u “Oluji” stradali civili, baš kao što je to bio slučaj na Petrovačkoj cesti kada je bombardovana izbjeglička kolona.

Treba da ostane zapisano da su stradali jer su pripadali srpskom narodu – rekao je Dodik.

Reditelj filma Miloš Radunović istakao je da je bila želja upravo da se prikaže teška sudbina srpskog naroda i da se tragedija srpskog naroda ne prepusti zaboravu.

Mi smo narod koji lako zaboravlja. Ako ne zaboravimo mislim da nam se neće ponoviti. Motiv nam je bio da naučimo mlađe generacije da zapamte i da ne dozvole da nam se ovako nešto ponovi. Mladi ljudi gledaju i ja sam zadovoljan. To nam je najpoželjnija ciljna grupa – rekao je Radunović.

Premijeri filma “Oluja”, pored Dodika, prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi, poslanici u Narodnoj skupštini, Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, brojne druge ličnosti iz političkog i javnog života Republike Srpske i brojna publika.

“Oluja” je ratna drama ispričana iz ugla običnog čovjeka Ilije, čiji lik tumači Jovo Maksić.

Riječ je o ratnoj priči čovjeka koji nije birao rat, ali je izabrao da zaštiti porodicu i selo u kojem je odrastao.

Glumačku ekipu čine Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Davor Janjić, Marija Pikić, Ivan Vujić, Ljubiša Milišić i drugi istaknuti umjetnici iz Republike Srpske i Srbije.

srpskainfo.com