Poziv stanovništvu da budu odgovorni

Disciplina i odgovornost i dalje su jedno što nam preostaje u borbi sa virusom korona, ponovio je to srpski član Predsjeništva BiH Milorad Dodik i još jednom pozvao građane da poštuju mjere. Nošenje maski, distanca i što manje okupljanja jedino je kaže od koristi. Ipak i ukoliko brojke nastave da divljaju do potpunog zatvaranja neće doći, a na svakoj lokalnoj zajednici je da odluče da li ima potrebe za oštrijim mjerama.

"Ono što nećemo sigurno činiti, nećemo zatvorii privredu i nećemo zatvoriti društvo a lokalne zajednice su dužne da na osnovu mjera koje donosi republički štab i mogu da pooštre mjere shodno eskalaciji te krize i svaka loklana zajednica će poduzimati mjere shodno upravo stanju u kolanim zajednicama", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Oštrije mjere za sad nisu u planu u Banjaluci, koja iz dana u dan obara negativne rekorde. Brojke su iz posljednjih dana konstanto trocifrene a očekuje se i rast kaže gradonačelnik Igor Radojičć. Naredne sedmice kaže razgovaraće i sa najugroženim privrednim subjektima da bi se dogovorila dodatna pomoć. Privreda i usluge kaže moraju da se održavaju dok god je to moguće.

"Mislim da je izuzetno važno da pokušamo, ja smo već rekao, da pokušamo da sva privreda uključujući usluge dok god je to zdravstveno moguće, neke zemlje poput Njemačke, Slovenije, ponovo su pribjegle zaključavanju naša privreda nije takva da biso mogli", kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, prenosi ATV.

Situacija se usložnjava i u Bijeljini. Nedavno je otvorena i kovid ambulatna a angažovana je i dodatno medicinsko osoblje. Situacija u Doboju je nešto bolja, međutim s obzirom na to da je riječ o regionaloj bolnici kapaciteti su na izmaku. Zato je plan ukoliko bude potrebe da se neka od postojećih odjeljenja  pretvore u kovid odjeljenja.

"Ono što smo organizovano uradili izdvojili smo kovid ambulatnu iz Doma zravlja, Doboj je regionalnog karaktera mi imamo kodi odjeljenje gdje je 30 kreveta gdje je popunjeni 70 tako da je dosta pacijenata sa regije", ističe Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

"Posljednje dane imamo gotovo trocifren broj oboljelih, prije sedam dana imali smo 130 sad je 450, više od 40 u kovid bolnici to govori da se moramo uozbiljiti", kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

O prijedlozima mjera lokalne zajednice će naredne sedmice obavijestiti i Institut za javno zadravstvo. Te  mjere mogu da budu različite od opštine do opštine, a mogu da budu od ograničavanja maksimalnog broja ljudi na određenim mjestima, do skraćivanja radnog vremena.