Postoji mogućnost da se javni prevoz ugasi

Postoji mogućnost da se javni prevoz ugasi ukoliko ne bude pomoći od Vlade RS koja je obećana kroz subvencije za poreze i doprinose kaže, predsjednik Skupštine udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori RS, Dejan Mijić.

„Mi sada imamo sada situaciju da prevoznici u gradskom, prigradskom i republičkom saobraćaju rade bukvalno na svoju štetu već otkako smo obnovili saobraćaj (nakon ''lokdauna'' u maju). Mi smo se nadali da će to stati, da će se broj putnika i prihoda vratiti u normalu, ali nažalost nije došlo do toga i mi sada bukvalno živimo na kreditima koje smo digli u zadnjih nekoliko mjeseci“, naglasio je Mijić.

Kaže da su prevoznici ranije tražili plate, poreze i doprinose čisto da bi mogli da prežive, a sada bi, ističe Mijić, bili zadovoljni da Vlada pokrije poreze i doprinose od avgusta do kraja godine, piše Mondo.

„U mnogim firmama porezi i doprinosi nisu isplaćeni, pitanje je kako možemo da platimo gorivo, održavanje. Dolazimo u situaciju, ne iz hira da ćemo bukvalno morati stati sa prevozom, a onda će to uticati na kompletnu privredu i društvo u kojem radimo. Bez toga đaci neće moći da se prevoze, radnici neće neće da idu na posao, ljudi neće moći uopšte da se kreću, jer kada vam redovno rade restorani, kafane i sve ostalo, a nemate čime u grad da izađete, vi nećete ni ići“, upozorio je Mijić.

Navodi da je pred Unijom udruženja poslodavaca RS ova situacija obrazložena, a njihov stav je da su u najtežem stanju sektori ugostiteljstva, hotelijerstva i prevoznici.

„Stav skupštine Unije udruženja poslodavaca je da se ide sa zahtjevom prema Vladi RS da se hitno odobre sredstva, makar za podmirenje poreza i doprinosa od avgusta do kraja godine, a da se sljedeće godine -  s obzirom na to da će se posljedice osjećati sigurno još godinu ili dvije -  obezbijedi da grane saobraćaja, prije svega putnički prevoz, imaju istu stopu (poreza) kao što je to sada za tekstil i kožu, negdje na otprilike 50 odsto od onog kako je sada,“ izjavio je Mijić i dodao da je to sada goruće pitanje.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske na sjednici krajem oktobra, saopšteno je tada, odobrio je 499.881 KM, ali privrednim subjektima u oblasti međunarodnog prevoza lica u drumskom saobraćaju i pružanju aerodromskih usluga za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona. 

 

Tagovi: