Posljednjih dana 2022. ugašeno 65 preduzeća u BiH

U zadnjih osam dana 2022. godine u BiH je propalo 65 firmi, a među njima je i firma „Procontrol“ iz Banjaluke, čiji je vlasnik optužen zbog sumnjivih nabavki u aferi „korona ugovori“.

Prema najnovijim podacima iz sudskih registara od 20. do 28. decembra prošle godine likvidacioni ili stečajni postupak otvoren je kod 18 preduzeća, dok je taj postupak završen kod 43 subjekta, a u 4 slučaja je obustavljena likvidacija.

Među firmama kod kojih je pokrenut postupak stečaja ili likvidacije su „Autoinspekt“ iz Zenice, “M-G Toplotne pumpe” iz Bihaća, poljoprivredna apoteka „Memić“ iz Vareša, “Skenda-trade” iz Gradačca, „Inox-bekan“ iz Velike Kladuše, „Sonic group“ iz Sarajeva, “Auto salon P&L” iz Žepča, “Pelet kompani” iz Teslića te “Procontrol” iz Banjaluke.

Na spisku firmi kod kojih je okončan stečajni ili likvidacioni postupak nalaze se “Tiru-riru” iz Busovače, “Dalting” iz Sarajeva, „MedicPharm“ iz Tomislavgrada, “Belavista” iz Laktaša te “Coper” iz Banjaluke.

Kako je CAPITAL ranije pisao “Procontrol” je firma u vlasništvu biznismena Slavka Bojića koji je nedavno optužen da je upravo preko tog preduzeća učestvovao u sumnjivim nabavkama u aferi „korona ugovori“.

Stečaj je otvoren na osnovu prijedloga Bojića koji je naveo da firma više ne može izmirivati obaveze i da je ostala bez posla i ugovora zbog čega ne može da obezbijedi izvore finansiranja u budućnosti.

capital.ba

Tagovi: