Podnijeta krivična prijava zbog smrti Matijanića

Dubrovački advokat Viktorija Knežević izvijestila je da je krivično prijavila zdravstvene radnike zbog nepružanja medicinske pomoći novinaru Vladimiru Matijaniću koji je u petak umro od posljedica covida, a resorni ministar je potvrdio da će policija istražiti taj slučaj.

Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, potvrdio je kako će i policija istraživati okolnosti smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića.

- Policija se uključila u događaj temeljem saznanja iz pisma koje je objavljeno o okolnostima smrti Matijanića. Sada predstoje konzultacije s Državnim odvjetništvom da se procijeni ima li elemenata kaznenog djela - rekao je ministar Božinović za Index.

Ministar je dodao kako će policija svakako uzeti u obzir i nalaz inspekcije koja je već najavljena iz Ministarstva zdravstva. Božinović naglašava kako će Ministarstvo zdravstva zapravo odraditi stručni dio istrage.

Dr Leo Luetić, direktor Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, komentarisao je za Radio Dalmaciju okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića, prenosi Slobodna Dalmacija.

Referirajući se na konstataciju da je ministar zdravstva Vili Beroš kazao da je, zbog Matijanićeve smrti, poslana inspekcija u splitski KBC i Zavod za hitnu medicinu SDŽ, kojemu je on na čelu, Luetić je kazao kako ne vidi, što se Zavoda za hitnu medicinu tiče, u čemu njihovo postupanje nije bilo u redu.

Napomenuo je kako, na žalost, često i laici i novinari brkaju Hitni prijem KBC-a i Zavod za hitnu medicinu, a to su, naglasio je, dvije različite kuće. Radnici ustanove kojoj je dr Luetić na čelu, odnosno Zavoda za hitnu medicinu poznatijeg kao Hitna pomoć, primili su, kako on tvrdi, juče dva poziva u pomoć Matijaniću.

- Prvi je bio jučer negdje iza 12 sati i na taj poziv je upućena intervencija. Razlog poziva je bio da se pacijent osjeća slabo, a da ima Covid. Naš Tim 1 Hitne medicine je otišao u kuću pacijenta, pregledao ga, ordinirao mu terapiju i ostavio uputnicu za Infektologiju te dao naputke za daljnju prehranu i rehidraciju.

Dali su i naputak da ih se u slučaju pogoršanja stanja pacijenta zove ponovo. Drugi poziv je uslijedio nakon sat i pol vremena, ponovo je poslan T1 tim s doktorom. Po dolasku u kuću vidjeli su da pacijent stvarno teško diše, ali i dalje je bio kontaktibilan. U kontaktu s njima pokušali su ga transportirati u bolnicu, a prilikom pokušaja transporta pacijent je arestirao - kazao je dr Luetić.

Pokušali su ga, nastavio je, reanimirati, ali su njihovi napori bili uzaludni. Na novinarsko pitanje jesu li Matijanić ili njegova partnerica Andrea Topić tražili da ga se odvede u bolnicu nakon što je juče iza podne Hitna prvi put došla kod njih doma, dr Luetić je, sukladno snimci koju nam je ustupila Radio Dalmacija, odgovorio niječno.

Podsjetimo, Topić je eksplicitno, među ostalim, napisala kako je isti tim Hitne koji nije uspio reanimirati Matijanića u njihov stan "došao sat i 31 minutu prije, tražili smo ga vode u bolnicu, rekli su da ne treba jer su to normalni simptomi kovida".

- Nitko nije tražio da ga se odvede u bolnicu, nemamo to zapisano. Tako sam čuo od članova tima. A sad... Ja ne znam... Smrt mlađe osobe je šokantna i izražavamo sućut i obitelji i svima koji su ga poznavali i voljeli, ali na žalost događa se da netko premine. Mi nemamo saznanja da je netko eksplicitno prvi put tražio da ga se odvede u bolnicu niti smo zaprimili takav poziv - kazao je Luetić za Radio Dalmaciju.

Što se tiče najave dolaska inspekcije u dvije splitske zdrastvene ustanove, KBC i Zavod za hitnu medicinu, Luetić je kazao ovako:

- E pa dobro. Medijski je poznata osoba i normalno je da će ministar poslati inspekciju. Ništa neobično. -

Na opetovano pitanje novinarke jesu li Hitna napravila sve po protokolu, Luetić je kazao: - Po saznanjima koje ja imam - da. -

Podsjećamo, Matijanićeva životna partnerka Andrea Topić tvrdi da su "deset puta zvali i molili da Vladu prime u bolnicu. Nisu htjeli".

- Ujutro, 5.8. probudio se slabiji nego ikad. Pojeo je pola zobene kaše. Kavu nije takao, čaj isto. Nije mogao jesti ni piti. Nije mogao stajati uspravno. Ni sjediti. Ni ležati. Nije mogao do WC-a. Nazvala sam hitni infektološki, dva puta, nitko se nije javljao, iz treće se javila žena, rekla da je sad stvarno gotovo i da ne može samostalno ni jesti ni na zahod i rekla mi je, citiram, "nije to za bolnicu, neka piša u lonac kraj kreveta onda prolijte u zahod" - navela je Topićeva između ostalog.

nezavisne.com