Početak nove arhitektonske transformacije MSU RS

Novi rekonstruisani prostor u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u petak je svečano otvorila Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, a ovom događaju prisustvovali su Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske zajedno sa predstavnicima ovog i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Medijma su se u novom prostoru MSU RS obratili Sarita Vujković, direktorica ove ustanove, Natalija Trivić i Željka Cvijanović.

- Otvaranjem ovog prostora može se vidjeti naša vizija i želja kako ova institucija treba da izgleda u budućnosti. Ovo je početak nove arhitektonske transformacije zgrade Muzeja koja je u ovoj prvoj fazi realizovala rekonstrukciju biblioteke i istraživačkog centara koji će služiti kao otvoreni resurs svim istraživačima, naučnicima, umjetnicima, studentima i svima drugima koji žele da proučavaju savremenu umjetnost našeg prostora - istakla je Vujkovićeva navodeći da će rekonstruisani prostor ujedno biti i novi radni prostor za stručni tim Muzeja koji će, kako je dodala, uz ove proširene prostorne kapacitete imati priliku da svoje stručne i kreativne mogućnosti pokažu na najbolji način.

Ona je istakla da su za idejno rješenje ovog prostora bili zaduženi  profesori s Arhitekstonskog fakulteta u Banjoj Luci na čelu sa prof. dr Sašom Čvorom, te kazala da MSU RS za novu biblioteku već ima fond od 6000 knjiga.

- Realizaciju prve faze rekonstrukcije su podržali Vlada Republike Srpske iz Programa javnih investicija u iznosuod 486.000KM i Ambasadorskog fonda za očuvanje kulturnog nasljeđa u iznosu od 150.000 američkih dolara i kancelarija UNESKO-a u BiH iznosu od 26.000 američkih dolara - otkrila je Vujkovićeva.

Natalija Trivić istakla je da je ovo veliki dan za kulturu u Republici Srpskoj.

- Ovo je zaista veliki dan za kulturu, ali i činjenica da mora da prođe određeno vrijeme kako bismo imali reprenzetativne prostore koji zahtijevaju određena odricanja i finansijska sredstva sve ono što je potrebno za same radove da bi se jedna ovakva ustanova dovela na ovakav nivo kakva je sada - navela je Trivićeva.

Željka Cvijanović izrazila je svoje divljenje izvedenim radovima i podsjetila da su isti rezultat uspješnog dogovora iz 2018. godine.

- Te 2018. godine kada sam bila na čelu vlade sjećam se da smo izdvojili sredstva  upravo za institucije kulture a značajan dio sredstava je došao u Muzej, a danas možemo vidjeti čemu je to služilo. U suštini mi smo dobili, od nečega što nije imalo upotrebu, jedan višenamjenski prostor koji podrazumijeva činjenicu da možemo imati izložbeni prostor, edukativno-istraživački prostor, bibliotečki i resursni centar koji je vezan za umjetnost - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su Republika Srpska i Grad Banja Luka zaslužili ovakav jedan centar za koji su, kako ističe, namjenski i sa svrhom utrošena sredstva.

- Ovo je prostor koji smo očekivali da ćemo vidjeti, dakle od jednog starog prostora dobili smo novi moderni, višefunkcionalni prostor i nešto što će značiti svim korisnicima bilo da je riječ o građanima ili umjetnicima - zaključila je Željka Cvijanović.

nezavisne.com