Počeli „Dani Vojvodine u Republici Srpskoj“

Manifestacija „Dani Vojvodine u RS“, u okviru koje će biti predstavljena turistička ponuda “žitnice Evrope“, otvorena je danas u Banjoj Luci. Ispred "Krajiške kuće" upriličena je degustacija vina i hrane iz gastronomske ponude predstavljene  u sklopu kampanje „Vojvođanski ručak“.

Zamjenik pokrajinskog sekretara za privredu  i turizam Palimir Tot istakao je važnost postojećih tradicionalnih veza između Vojvodine i RS.

- Tradicija je na strani oba naroda, a krajnji cilj naše saradnje i ovakvih manifestacija je olakšavanje cirkulacije turista u oba pravca. Turistička ponuda Vojvodine je raznovrsna, samim tim turistima iz RS, ali i svima ostalima možemo ponuditi mnoge autentiče stvari poput čardi, salaša i mnogo toga iz naše gastronomske ponude – ističe Tot.

O vojvođanskim potencijalima govorio je i sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine  Branislav Mamić.

- Jedna od stvari koja određuje Vojvodinu je upravo gastronomija, koja je i tema ove manifestacije i o kojoj će se najviše govoriti ovih dana. Ovu aktivnost smo počeli proljetos, sakupljanjem ideja i autentičnih recepata i ovo je samo prvi dio još šire edicije. Radimo regionalne konferencije a hrana je upravo ta koja dozvoljava puno mašte i mogućnosti da se što bolje prikažemo na turističkom tržištu - kaže Mamić.

Nešto više o kampanji "Vojvođanski ručak - neodoljivi ukus ravnice" govorila je Jelena Malešev iz Turističke organizacije Vojvodine, ističući snagu i specifičnosti njihove gastronomske ponude.

- Dani Vojvodine su ovog puta u znaku gastronomije. Ovo je i vid turizma za koji se turisti najčešće interesuju, gdje se posebno ističe degustacija vina. Posebno nam je drago što bilingualno izdanje časopisa "Balkan travel" ovaj put za svoju tematiku ima Vojvodinu – komentariše Malešev.

S. K. Lukić