Počele pripreme za jubilarno 170. izdanje Derventskog vašara

Pripreme za jubilarno 170. izdanje Derventskog vašara su u toku, ali će njegovo održavanje zavisiti od epidemiološke situacije.

Brojne poklonike Vašara u Derventi i okolini, nakon prošlogodišnjeg otkazivanja izazvanog epidemijom, obradovalo je formiranje organizacionog odbora za održavanje najveće manifestacije u našem gradu.

Vašar bi trebao biti održan u periodu od 26. do 30. avgusta, a cijelu pripremu će koordinisati pomenuti odbor sa preduzećem „Komunalac“, kome se povjerava organizacija Vašara.

– Komunalac“ je zadužen za pripremu lokacije na Sajmištu, označavanje prostora gdje su planirani zabavni i ugostiteljski sadržaji i naplatu zakupa utvrđenog cjenovnikom. Očekujemo da će Vašar biti sadržajan i posjećen, uprkos specifičnim okolnostima, s obzirom da se mnogi učesnici i gosti već raspituju o njegovom održavanju, kaže direktor „Komunalca“ Denis Pijetlović.

Na Vašaru će moći da se obavlja promet robe na malo, da se pružaju ugostiteljske usluge, da se priređuju sve vrste zabavnih igara i igara na sreću, prodaja poljoprivrednih proizvoda i stoke kao i drugi sadržaji za koje se dobije odobrenje.

Istorijat vašara počinje davne 1851. godine, kada je pravoslavno stanovništvo od tadašnje turske vlasti izdejstvovalo odobrenje za izgradnju stare crkve “Uspenja Presvete Bogorodice” u Srpskoj varoši. Tim povodom na praznik Velike Gospojine održano je veliko narodno slavlje koje je postalo tradicionalno.

Tagovi: