Pikasova djela prodata za više od 100 miliona dolara

Jedanaest slika Pabla Pikasa i ostali njegovi radovi prodati su na aukciji u Las Vegasu za više od 100 miliona dolara.

"Sotbijeva" aukcija održana je u hotelu "Belađo" u Las Vegasu, gdje su djela bila godinama izložena, uoči 140. godišnjice od rođenja španskog umjetnika 25. oktobra.

Pet prodatih slika nalazilo se na zidovima hotelskog restorana, u kojem će nadalje biti izloženo 12 drugih Pikasovih radova.

Najvišu cijenu od 40,5 miliona dolara postigla je slika na kojoj je prikazana Pikasova ljubavnica i muza Mari-Tereza Valter. Portret "Čovjek i dijete" dostigao je cijenu od 24,2 miliona dolara, a "Čovjekova bista" 9,5 miliona dolara.

Imena kupaca nisu objavljena.

Aukcija je održana u okviru nastojanja hotelske grupe "MGM risort" da diverzifikuje svoju veliku umjetničku kolekciju i uključi više radova od žena, ljudi druge boje kože, iz novih zemalja, kao i od LGBTKJU umjetnika i umjetnika sa invaliditetom.

Umjetnička kolekcija ove hotelske grupe sadrži oko 900 radova od 200 umjetnika, među kojima su savremena djela Boba Dilana i Dejvida Hoknija. Sakupljanje umjetnina započeo je prije više od 20 godina Stiv Vin, bivši vlasnik "Belađa" i nekadašnji direktor "Vin risorta".

Tagovi: