Peskov: Zadovoljni smo izjavama iz Turske o Aja Sofiji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Rusija zadovoljna izjavama turskih zvaničnika koji su najavili da, i poslije ponovnog pretvaranja nekadašnje hrišćanske bogomolje Aja Sofija u džamiju - do kojeg je došlo odlukom turskih vlasti - izgled tog zdanja neće biti izmijenjen i da će ono biti dostupno svima.

"To je unutrašnje pitanje Republike Turske, i mi u njega ne možemo da se miješamo. Za nas je važno da Aja Sofija ostane ista onakva kao što je sada, kao dio svjetske kulturne baštine na listi Uneska, i da joj svi koji dođu u Tursku - turisti ili bilo ko drugi - imaju otvoren pristup", rekao je Peskov novinarima.

"Čuli smo izjave svojih kolega i turskog predsjednika (Redžepa Tajipa Erdoana) u kojima oni obavještavaju da će Aja Sofija prije svega biti sačuvana i da će pristup njoj biti otvoren, i zadovljni smo time", kazao je zvaničnik Kremlja, ističući da Aja Sofija ima dubok sakralni značaj za sve pravoslavne hrišćane.

Aja Sofija je izgrađena u doba Vizantije i 916 godina je bila hrišćanska pravoslavna crkva. Poslije pada Carigrada u ruke Osmanlija 1453. godine, pretvorena je u džamiju, da bi po osnivanju Turske Republike, odlukom sekularne vlade Kemal-paše Ataturka 1934. godine postala muzej.

Kako podsjeća Tas s, Državni savet Turske poništio je odredbu kojom je Aja Sofiji svojevremeno dodijeljen status muzeja, a Erdogan je potpisao uredbu kojom se muslimanima dozvoljava da se mole u tom zdanju, koje sada ima status džamije.

Tagovi: