Otac optužen za ubistvo kćerke jer je dopustio da postane pretila

Muškarac iz Britanije proglašen je krivim za ubistvo svoje kćerke s invaliditetom zbog toga što joj je dopustio da postane fatalno pretila tokom prvog lokdauna zbog kovida 19.

Alun Titford (45) mogao bi biti osuđen na zatvorsku kaznu, nakon što ga je porota proglasila krivim za ubistvo iz nehaja 16-godišnje kćeri Kajleje.

Njena majka Sara Lojd-Džons priznala je krivicu po istoj optužbi u decembru. Ona i Titford imali su šestoro djece i živjeli su zajedno u Njutaunu u centralnom Velsu. Nakon što je majka priznala ubistvo, a oca je osudila porota, konačna sučeva presuda biće donesena 1. marta.

Ovaj slučaj smatra se prvim u Ujedinjenom Kraljevstvu u kojem su roditelji optuženi da su ubili svoje dijete jer nisu kontrolisali njegovu prehranu. Nekoliko sličnih slučajeva zabilježeno je u SAD-u.

U vrijeme smrti, 9. ili 10. oktobra 2020. djevojka je "živjela u uslovima koji nisu primjereni ni za jednu životinju, a kamoli za ranjivu 16-godišnju djevojku koja je u potpunosti zavisila od drugih", rekli su tužioci na sudu, prenosi Index.hr.

Kajlea je rođena s hidrocefalusom, poznatim i kao voda na mozgu, i spinom bifidom, što je značilo da nije mogla koristiti noge. Pohađala je redovnu školu iako je bila u kolicima. Bila je dobra u košarci, a trebala je početi igrati za ekipu paraolimpijaca.

Njeno zdravlje se pogoršalo tokom sedam mjeseci nakon prvog lokdauna zbog kovida jer je bila daleko od nadzora spoljašnjeg svijeta i nije se vratila u školu.

Nakon hapšenja Titford je policiji rekao da misli da njegova kćerka nije ustala iz kreveta otkako je karantin počeo. Ipak, u iskazu je promijenio priču te je tvrdio da je Kajlea ostala pokretna sve do malo prije smrti, sposobna da ustane iz kreveta i kreće se prizemljem njihove kuće u invalidskim kolicima.

Tužioci su na sudu rekli da su radnici hitne pomoći, koji su bili pozvani nakon njene smrti, povraćali zbog mirisa u njezinoj spavaćoj sobi. Pronašli su crve ispod njenog upaljenog tijela, koje je bilo u "doista užasnim okolnostima", a ona je bila teška 146 kilograma.

Papir za muhe visio je sa plafona, a dizalica koja je Kajleji pomagala da ustane iz kreveta bila je prekrivena izmetom muha, rečeno je sudu.

Kada je umrla, imala je nokte na nogama koji nisu bili odrezani šest mjeseci, a pazusi su joj bili crni. Bila je 20 kilograma preteška za svoja invalidska kolica. Kao uzrok smrti navedene su "upala i infekcija u opsežnim područjima ulceracija koje proizlaze iz pretilosti i njenih komplikacija, te nepokretnosti kod djevojčice sa spinom bifidom i hidrocefalusom".

Titford je priznao da se od kćerke distancirao nakon što je ušla u pubertet, prepustivši svu brigu o njoj njenoj majci, koja je od 2018. bila njegovateljka. Rekao je policiji da se povukao jer je "bila žensko i nije mu bilo prijatno".

nezavisne.com

Tagovi: