Osobe s invaliditetom u stalnoj borbi za posao

Osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini nailaze na brojne poteškoće, a jedna od njih je i diskriminacija u oblasti zapošljavanja. Kako bi pomogla da ta kategorija ljudi dobije bolji položaj na tržištu rada, Evropska unija kroz projekte i grant sredstva podstiče zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Brojni razlozi teškog zapošljavanja osoba sa invaliditetom

U Organizaciji amputiraca „UDAS“ Republike Srpske za CAPITAL su rekli da, generalno gledano, osobe sa invaliditetom teško dolaze do posla iz više razloga.

„Prije svega, i dalje postoje predrasude prema osobama sa invaliditetom da nemanju dovoljne kapacitete na tržištu rada, da ne posjeduju dovoljno adekvatnog znanja, te da se osoba sa invaliditetom anganžuje na manje odgovorne i značajne pozicije. Invaliditet se posmatra i dalje kao problem, a ne kao jedno ljudsko stanje koje se, uz određenu podršku, može izjednačiti sa ostalima građanima, te se zbog toga osobe sa invaliditetom ne smatraju ravnopravnim radnicima na otvorenom tržistu rada“, istakli su u toj Organizaciji amputiraca.

Diskriminacija prisutna u brojnim segmentima

Diskriminacija osoba sa invaliditetom prisutna je još prilikom školovanja jer nemaju mogućnost potpunog inkluzivnog obrazovanja.

„Trenutno imamo djelimično riješenu situaciju kada je u pitanju inkluzivno obrazovanje. Međutim, na ovom polju ima i dalje prostora da se radi na njegovom unapređenju. Fizičke prepreke i dalje postoje i dovode do toga da imamo mali broj osoba sa invaliditetom sa visokim obrazovanjem. Sa manjim kvalifikacijama i znanjem osobama sa invaliditetom je onemogućeno da budu ravnopravni na tržištu rada“, naveli su u UDAS-u.

Prema njihovim riječima, poslodavci osobama sa invaliditetom daju poslove koji nisu ravnopravni sa ostalim, koji zahtijevaju manje odgovornosti, kvalifikacije, što dovodi i do manjih zarada.

S druge strane, kako ističu, postoje pozitivni primjeri zapošljavanja u institucijama Republike Srpske, gdje su osobe sa invaliditetom sa visokom stručnom spremom dobile zaposlenje, što predstavlja dobar znak i poziv drugim institucijama i poslodavcima da se više angažuju oko njihovog zapošljavanja.

UDAS realizovao projekat uz podršku EU

Postoje projekti Evropske unije, odnosno grant sredstva koja daju mogućnost u samozapošljavanju osoba sa invaliditetom.

„UDAS je već realizovao projekat, uz podršku Evropske unije, koji se odnosio na pomoć i podršku samozapošljavanju žrtava mina u cilju veće integracije i osnaživanja navedene kategorije stanovništva“, pojasnili su u toj organizaciji.

Dodali su da je situacija, što se tiče sredstava iz međunarodnih fondova mnogo jasnije definisana, naročito kod zapošljavanja osoba sa invaliditetom jer je svima omogućeno da budu korisni za svoje zajednice, porodice i sebe, a ne da se dovode u stanje bespomoćnosti.

„Ključni aspekti su da svaka osoba ima svoj potencijal i da se taj potencijal iskoristi za tržište rada“, rekli su u UDAS-u.

osobe sa invaliditetom

FOTO: UDAS/Facebook

Zakoni ključni za bolji položaj

U UDAS-u smatraju da Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS nije adekvatno odgovorio na izazove tržišta rada.

„U Nacrtu je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida, kojeg treba kreirati prema potrebama osoba sa invaliditetom, tržišta i poslodavaca, a ne da se smatra da poslodavac koji zaposli osobu sa invaliditetom ima finansijski gubitak“, kazali su u UDAS-u.

Smatraju da bi stimulans za zapošljavanje osoba sa invaliditetom trebao biti mnogo veći da bi se postigla ravnopravnost na tržištu rada, te da nema dovoljno izdvajanja za Fond koji bi omogućio ove benifite.

Dodaju da će od koristi biti i Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji je uz prethodno pomenuti zakon, ključan za bolje zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Fond: Najznačajnija stavka povrat doprinosa

U Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske za CAPITAL su kazali da ta institucija svake godine iz budžeta izdvaja sredstva koja plasira kroz komponente u okviru projekta finansiranja zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

„Te komponente su novčani stimulans, kojim se finansira opremanje radnog mjesta za lice sa invaliditetom koje se prima u radni odnos, zatim povrat doprinosa, kojim Fond vrši povrat doprinosa poslodavcu na iznos koji je poslodavac prijavio i uplatio za osobe sa invaliditetom, kao i ekonomska podrška za osobe sa invaliditetom koje nisu u mogućnosti da se formalno zaposle“, naveli su u Fondu.

Dodali su da se ove godine za povrat doprinosa izdvaja 4,7 miliona maraka, kao i da zbog toga Fond trenutno nije u mogućnosti da kroz nove projekte osobe s invaliditetom postavi na konkurentniju poziciju na tržištu rada.

„U ovoj godini zahvaljujući programima Vlade koji se odvijaju kroz Akcioni plan zapošljavanja, te putem Javnog poziva kojeg će Fond raspisati zajedno sa Ministarstvom rada i boračko invalidske zaštite, očekujemo da će se ukupan broj zaposlenih osoba sa invaliditetom povećati, kako u javnom tako i u realnom sektoru“, poručuju iz Fonda i dodaju da se nadaju u određenoj vrsti podrške EU i međunarodnih organizacija.

Projekat „Power“ podržao obrazovanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Projekat „Power“ jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih koji su bili posvećeni osobama sa invaliditetom, odnosno prvenstveno njihovom obrazovanju, zapošljavanju i podizanju svijesti o tim licima.

Njime je bilo predviđeno da se poveća mogućnost zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a najvećim dijelom finansirala ga je EU u okviru programa prekogranične sradnje između BiH i Crne Gore, i to u iznosu od 390.800 evra, dok je ukupna vrijednost projekta bila 457.776 evra.

Kao nastavak projekta „Power“ , trenutno je aktuelan projekat „Empower“ koji je pokrenut s ciljem osnaživanja organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom.

Taj projekat finansira takođe EU, a provodi Caritas BiH u saradnji sa partnerima iz Udruženja roditelja i djece s posebnim potrebama „Vedri osmijeh“ iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“ iz Tuzle, Udruženjem „ProReha“ iz Sarajeva i Savezom slijepih Republike Srpske.

Projekt će trajati 36 mjeseci, do 31. januara 2024. godine, a provodiće se na području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banjaluke i Sarajeva

Aktuelan je i projekat „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“ koji  ima za cilj postići veći nivo uključenosti organizacija civilnog društva u proces evropskih integracija,  fokusirajući se na povećanje socijalne uključenosti i nediskriminaciju osoba sa invaliditetom.

Finansira  ga takođe Evropska unija, a realizuju Organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banjaluka i Udruženjem građana ”Nešto Više” Sarajevo.

CAPITAL

Tagovi: