Ograničen ulazak u porodične ambulante

Građane na ulazu u ambulantu dočekuje medicinska sestra, koja raspoređuje pacijente prema stepenu hitnosti pružanja pomoći.

U cilju smanjenja širenja infekcije uobičajenim virusnim infekcijama, ali i potencijalno novim virusom korona među zdravstvenim radnicima i drugim pacijentima, promijenili smo način rada u ambulantama porodične medicine, poručili su iz Doma zdravlja Banjaluka.

– Na početku pojave epidemije infekcija izazvanih novim korona virusom, odnosno već nakon prvog potvrđenog slučaja u našem gradu, počeli smo prilagođavati rad ambulanti porodične medicine novonastaloj epidemiološkoj situaciji. Pacijentima, koji koriste kontinuiranu terapiju ili im je potrebna neka druga administrativna usluga, je omogućeno da telefonom kontaktiraju medicinsku sestru i dobiju potrebne recepte, uputnice, doznake i slično, bez ulaska u ambulante – pojasnila je načelnica službe porodične medicine Kosana Stanetić.

Napomenula je da pacijente, koji dođu u ambulante, na ulazu dočekuje medicinska sestra, koja obavlja trijažu.

One sa respiratornim infekcijama upućuje u ambulante, koje su predviđene za ovu vrstu pregleda, dok se ostalim pružaju usluge u skladu sa potrebama, piše Srpskainfo.

– Pacijenti kojima je potreban ljekarski pregled, ulaze u ambulante, poštujući socijalnu udaljenost od najmanje jednog metra. Što se tiče obavljanja kućnih posjeta, one se obavljaju u skladu sa medicinskim indikacijama i epidemiološkom situacijom u kući bolesnnika – precizirala je Stanetićeva.

Takođe, preporuka je i da djecu na ljekarski pregled dovodi samo jedna osoba.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u gradu, od prošle sedmice, u nekoliko ambulanti Doma zdravlja Banjaluka smanjen je broj radnih dana. Ambulante u  mjesnim zajednicama Borkovići i Verići rade tri dana i to: ponedjeljkom, srijedom i petkom, dok je ambulanta u Golešima i Mišinom Hanu dostupna utorkom i četvrtkom. Ambulanta porodične medicine u MZ Paprikovac svojim pacijentima pruža usluge ponedeljkom i četvrtkom.

U sve službe Doma zdravlja prosječno u toku 24 časa javi se oko 90 osoba sa akutnim respiratornim tegobama.

Dostava lijekova

Direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović podsjetila je da je od ponedeljka, sa gradom Banjaluka počela akcija dostava lijekova za građane starije od 65 godina.

Napomenula je da svi porodični ljekari imaju na uvid u zdravstvenom kartonu lijekove koje su pacijenti uzeli i broj lijekova.

– Molim građane za strpljenje, jer ukoliko nije vrijeme da dobiju lijek neće moći da ga dobiju. U kontaktu sa svojim porodičnim ljekarom će dogovoriti da im recept bude napisan u narednih nekoliko dana, kada za to bude vrijeme – pojasnila je Todorovićeva.

Tagovi: