Od sutra predstavnici Srpske ne učestvuju u radu zajedničkih institucija

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištemu Republici Srpskoj odbacili su svako nametanje na nivou BiH, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nakon sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka. Čubrilović je rekao da ne postoji legalni i legitimni visoki predstavnik.

Srpski predstavnici od sutra neće učestvovati u radu na nivou zajedničkih institucija BiH.

"Ne povlači se niko, samo nema uslova za rad u Predsjedništvu BiH, parlametnu BiH i Savjetu ministara BiH", rekao je Čubrilović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da su imali konstruktivan pristup.

On je rekao da na niovu BiH neće učestvovati u odlučivanju dok se sve ovo ne anulira.

Dodik je rekao da novi visoki predstavnik nema legitimitet i da neće biti prihvatana nijedna njegova odluka.

On je naveo da je sastanak uslijedio povodom veoma složene situacije poslije najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Osim Čubrilovića, koji je i lider Demosa, sastanku su prisustvovali predsjednik Srpske Željka Cvijanović, lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, predsjednik SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".