Od prvog januara 4.000 višečlanih porodica koristiće pomoć od 750 KM

Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju sa četvoro i više djece Republike Srpske, koji stupa na snagu od 1. januara, obuhvaćeno je oko 4.000 višečlanih porodica koje će postati korisnici pomoći po 750 KM, izjavio je predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” Republike Srpske Miladin Gotovac.

Gotovac je naveo da će porodice sa četvoro ili više djece u kojima je jedan od roditelja nezaposlen, a koje su korisnici dječijeg dodatka u iznosu od 97 KM po djetetu, sa ovih 750 KM dobijati približno oko 1.200 KM.

To je pokazatelj da institucije Republike Srpske stoje iza višečlanih porodica - rekao je Gotovac novinarima u Tesliću, gdje se održava sjednica Skupštine Udruženja.

Gotovac je rekao da će ovom zakonskom mjerom biti obuhvaćeno više od tri četvrtine članova višečlanih porodica sa četvoro ili više djece.

To je nešto što daje snagu, ohrabruje i što svi u Udruženju pozdravljaju, a ujedno i vraća vjeru u institucije Republike Srpske - rekao je Gotovac.

On je zahvalio prevenstveno predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za donošenje ovog zakona, kao i drugih pronatalitetnih mjera, te najavio da će se i naredne godine raditi na poboljšavanju uslova života višečlanih porodica i njihovog ostanka u Srpskoj.

Sa pravom kažem da, kada je u pitanju odnos Vlade Republike Srpske u 2022. godini, on se može porediti, ne sa Srbijom i Crnom Gorom, sigurno smo iznad Hrvatske i Slovenije, i mislim da smo čak rame uz rame sa Austrijom - naveo je Gotovac.

Predsjednik Skupštine Udruženja višečlanih porodica Republike Srpske Silvija Vujić rekla je da će na današnjoj sjednici biti razmatrani pojedini prijedlozi i sugestije za koje se nada da će biti uvršteni u Zakon o podršci nezaposlenom roditelju sa četvoro i više djece Republike Srpske, a kojem ovo udruženje daje punu podršku.

Sada imamo zakon samo za nezaposlene roditelje. Mi želimo da to bude zakon za sve roditelje iz višečlanih porodica, da jednako budu zastupljeni i da imaju benefite i roditelji koji imaju četvoro djece i koji su u stalnom radnom odnosu - istakla je Vujićeva.

Ona je navela da su od oko 6.000 porodica sa četvoro ili više djece, u oko 2.000 oba roditelja zaposlena, izrazivši bojazan da postojeće zakonsko rješenje stvara dio pasivne porodice, odnosno roditelja koji neće željeti da radi.

Predsjednik dobojskog Udruženja “Četiri plus” Olivera Nedić rekla je da od 220 porodica sa četvoro i više djece u ovom gradu, oko 70 odsto spada u nezaposlene.

Prema njenim riječima, postoje određene nejasnoće u vezi sa cenzusom koji se odnosi na ostvarivanje prava na novčanu naknadu i u vezi sa višečlanim hraniteljskim i starateljskim porodicama, za koje očekuje da će se ubrzo riješiti.

Predsjednik teslićkog Udruženja “Četiri plus” Jelena Rodić, koja je i majka četvoro djece, rekla je da je od septembra pravo na naknadu od 750 KM ostvarilo oko 90 porodica u ovoj lokalnoj zajednici, a da će od januara, odnosno stupanjem na snagu zakona, obuhvat biti nešto i veći.

Nazaposlena majka četvoro djece iz Novog Goražda Karolina Vojnović rekla je da joj mnogo znači pomoć od 750 KM s obzirom da je i suprug nezaposlen.

Na današnjoj sjednici Skupštine Udruženja višečlanih porodica Republike Srpske, na kojoj je prisustvo prijavilo 44 delegata iz 44 lokalne zajednice, između ostalog, biće razmatran i prijedlog takozvanog zakona o majci, finansijski izvještaj, izvještaji o radu i funkcionisanju, kao i narednim aktivnostima Udruženja.

banjaluka.net