Obustava rada u svim zdravstvenim ustanovama zbog sankcija Alenu Šeraniću

Društvo doktora medicine Republike Srpske i Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica pozvali su sve radnike u zdravstvu da sutra, 9. juna 2022. godine, u 12 sati na pet minuta zaustave proces rada i izađu ispred svojih zdravstvenih ustanova i na taj način pruže podršku ministru zdravlja i socijalne zaštite RS Alenu Šeraniću.

Smatraju da su ga SAD nepravedno sankcionisale "zbog navodnog sprovođenja etno-nacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana BiH".

- Svakome je jasno da je riječ o političkoj manipulaciji što se i pokazalo na primjeru našeg ministra zdravlja i socijalne zaštite dr Alena Šeranića. Riječ je o časnom i pristojnom čovjeku, izuzetnom profesionalcu koji svoj posao obavlja savjesno i u skladu sa dužnostima koje ga sljeduju u odnosu na funkciju koju obavlja što se pokazalo i u proteklom periodu pandemije kovida 19 kada nijedan pacijent u Republici Srpskoj nije ostao bez zdravstvene zaštite - saopšteno je danas iz ovog udruženja.

Dodaju da je Šeranić bio uz njih sve vrijeme i pružao im podršku.

- Njegova uloga u očuvanju zdravstvenog sistema Republike Srpske je nemjerljiva. Posvećeno je radio i radi na unapređenju zdravstvene zaštite stanovika, na opremanju zdravstvenih ustanova, na izgradnji novih bolnica i renoviranju postojećih, na uvođenju novih vidova terapije i dijagnostike, na poboljšanju socijalne zaštite i izdvajanja za socijalne kategorije. Sve vrijeme svog mandata se zalaže na stabilnost zdravstvenog sistema i toleranciju među ljudima - poručeno je u saopštenju iz ovog udruženja kojeg potpisuje Živana Vuković Kostić, predsjednica Upravnog odbora.

Poručuje se da je paradoksalno da zemlja koja se poziva na demokratska načela, ista primjenjuje krajnje selektivno.

- Kazniti nekog ko savjesno obavlja svoj posao i radi u interesu najosjetljivije kategorije građana je udar na naš integritet i postojanje, te slanje vrlo jasne poruke nama svima, a posebno zdravstvenim radnicima. Vrijeme je da pokažemo da smo „budni“ i da branaći jednog od nas branimo sve nas. Očekujemo sve da sutra izađu u velikom broju i pruže podršku našem ministru - zaključeno je.

SAD su u ponedjeljak proširile “crnu listu” i uvele sankcije ministru Šeraniću.

U objašnjenju iz State departmenta se navodi da je Šeranić “podsticao secesionističke namjere RS tako što je pred NSRS dostavio Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS na razmatranje. Ovaj zakon, koji tek treba da stupi na snagu, uspostavio bi novu Agenciju za lijekove isključivo u RS i time narušio nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva na državnom nivou”.

Tagovi: