Obilježavanje 50. godišnjice Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

Povodom obilježavanja 50 godina od osnivanja institucije, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske priređuje izložbu pod nazivom „Od Galerije do Muzeja“, koja će biti otvorena u četvrtak, 11. februara 2021. godine u 18.00 časova.

Riječ je o multimedijalnoj izložbi dokumentarnog karaktera koju čini izbor iz bogate i raznovrsne muzejske dokumentacije prikupljane tokom ovog perioda (fotografije, novinski članci, plakati, video materijal i publikacije) kao i selekcija djela iz muzejske kolekcije. Izložba je osmišljena sa ciljem da se obuhvati istorijat i djelovanje institucije tokom prethodnih pet decenija, predstavljeno putem nekoliko tematskih cjelina od osnivanja do danas.

Ovo je prvi u nizu događaja kojim će Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske obilježiti pet decenija svog postojanja, među kojima se ističe i jubilej 130 godina od podizanja zgrade Stare austrougarske željezničke stanice u Banjoj Luci u kojoj se Muzej nalazi, a koji se obilježava ove godine.

Priča o instituciji započinje sa rijetkom fotografskom građom vezanom za „Akciju solidarnosti“ likovnih umjetnika Jugoslavije i svijeta, pokrenutu nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Banju Luku 1969. što je prethodilo osnivanju Umjetničke galerije 1971. godine. Dat je i prikaz svečanosti upriličene povodom otvaranja Umjetničke galerije u zgradi stare željezničke stanice i prve stalne postavke 22. aprila 1981. godine. 

Posebna pažnja posvećena je predstavljanju Jesenjeg salona – likovne manifestacije bijenalnog karaktera, izuzetno značajne i zapažene na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru, koju su organizovali Umjetnička galerija i Dom kulture u Banjoj Luci u periodu od 1962. do 1992. godine.

Djelovanje institucije od preimenovanja u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske 2004. godine prezentovano je najznačajnijim izložbama koje se odnose na intenzivno podsticanje razvoja savremenih umjetničkih praksi ovog prostora, zahvaljujuću čemu je aktivirana veoma živa i dinamična savremena scena, čiji dometi su prepoznati i u međunarodnim okvirima. Najvažniji dosadašnji projekat Muzeja jeste organizacija, produkcija i prezentacija Paviljona Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2013. i 2017. godine, kao i predstavljanje inostrane zbirke Muzeja u okviru izložbe „Punktumi“ 2018. godine povodom obilježavanja „Evropske godine kulturne baštine“ podržane od strane Delegacije Evropske unije u BiH i UNESCO regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi.

Aktivna međunarodna saradnja sa relevantnim institucijama iz oblasti kulture i umjetnosti, koju Muzej njeguje posljednjih nekoliko godina, predstavljena je kroz izložbe „Nova religija” britanskog umjetnika Dejmijena Hersta, „Taština malih razlika” britanskog umjetnika Grejsona Perija,  „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“, realizovane u saradnji sa British Council-om i izložbom „Monaliza i Supermen: Džon Kenedi i nova granica kulture“ realizovane u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH.

Posebno izdvojena cjelina u okviru postavke posvećena je specijalnim programima za razvoj publike, pri čemu je kreirana i interaktivna soba za djecu prema motivima ilustrovanje knjige „Tajni život muzeja“, koju je Muzej objavio 2020. godine, namijenjena kreativnim radionicama za najmlađe koje će se odvijati tokom trajanja izložbe. 

U okviru izložbe predstavljen je i rad sa inkluzivnim grupama, putem specijalizovane izložbe za slijepe i slabovide osobe „Prostor, oblik, dodir“, realizovane 2015. godine sa ciljem da se putem specijalno osmišljenih programa i savremene muzeološke prezentacije doprinese integrisanju slijepih i slabovidih osoba u kulturni život sredine. 

Izložba je nastala kao rezultat višemjesečnog obimnog rada na digitalizaciji muzejske dokumentacije i zajednički je projekat svih odjeljenja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Koncipirana je sa željom da se predstavi razvoj Muzeja, koji je od gradske Umjetničke galerije postao republički Muzej savremene umjetnosti sa jasno izgrađenom vizijom svog budućeg djelovanja.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Republici Srpskoj i mjera kojih se moramo pridržavati kada je u pitanju broj posjetilaca nekom javnom događaju, multimedijalna izložba „Od Galerije do Muzeja“ biće svečano otvorena uz određen broj zvanica i predstavnike medija.
 

Tagovi: