Novine u radu banjalučkog Doma zdravlja

Dom zdravlja u Banjaluci uveo je novinu u svoj rad kroz savjetovalište, koje omogućava da građani stariji od 18 godina dobiju informacije o pravilnoj ishranu kako bi smanjli mogućnost nastanka pojedinih bolesti.

Savjetovalište za pravilnu ishranu radi u sklopu Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja dostupno je građanima od početka ove sedmice.

Prema informacijama iz ove ustanove, jedna od ciljeva savjetovališta je rad sa osobama koje žele da promijene svoje navike u ishrani i na taj način smanje rizik za nastanak bolesti.

– Drugi je pružanje medicinske nutritivne terapije bolesnih stanja kao što su gojaznost, pothranjenost, maligna oboljenja, giht, stanja poslije operativnih zahvata u digestivnom traktu, Kronove bolesti i mnoge druge – saopšteno je iz ove Ustanove.

Objasnili su da se pregled sastoji od procjene stanja uhranjenosti, ispitivanja prehrambenih navika, procjene metaboličkih poremećaja, davanja smjernica sa planom ishrane i praćenja postignutih efekata putem kontrolnih pregleda.

– U svrhu što boljeg i kvalitetnijeg pružanja naših usluga budućim korisnicima savjetovališta za pravilnu ishranu predlažemo da na predgled donesu rezultate laboratorijskih analiza krvi i urina rađene u posljednjih 6 mjeseci. Ako korisnici usluga savjetovališta imaju i drugih zdravstvenih problema, potrebno je donijeti i prateću medicinsku dokumentaciju o tome – naveli su Domu zdravlja.

Napomenuli su da pregledi spadaju u komercijalne usluge Doma zdravlja i da za zakazivanje pregleda nije potreban uput doktora druge specijalnosti.

Akcija „Za tvoje dobro“

Prema posljednjim podacima, u sklopu preventivnih zdravstvenih pregleda koje provodi Dom zdravlja do sada je pregledano oko 1.000 stanovnika na području Banjaluke u 6 mjesnih zajednica. Akciju „Za tvoje dobro“ sprovode Grad i Dom zdravlja od 6. oktobra, a cilj projekta je prevencija i rano otkrivanje bolesti, sa posebnim osvrtom na maligna oboljenja.

Za narednu godinu, za ovu akciju već je pripremljen plan pregleda. Grad je budžetom planirao oko 600.000 KM za nastavak projekta.

Tagovi: