Nova godina oživljava Banju Luku, stižu stranci

Novogodišnji praznici se bliže, a smještajni kapaciteti u gradu na Vrbasu su već sada gotovo popunjeni.

Branka Branković, portparol Turističke organizacije Banja Luka, kazala je za "Nezavisne novine" da je interesovanje za predstojeće praznike veliko.

- Sa sigurnošću možemo reći da će Banja Luka biti jedan od najposjećenijih gradova u regiji. Naša pretpostavka je da bi trebalo da imamo više gostiju nego prošle godine, kada smo ih imali oko 70.000 - rekla je Brankovićeva.

Da je Banja Luka veoma popularna destinacija koju biraju turisti, potvrđuje i to da se 100 turista iz Herceg Novog odlučilo da novogodišnje dane provede baš u gradu na Vrbasu.

- Imali smo nekoliko poziva iz Herceg Novog, njihovi građani žele baš u Banjoj Luci da dočekaju novogodišnje praznike, oni žele minimum tri noćenja - rekla je Brankovićeva, dodajući da veliki broj gostiju dolazi iz Slovenije.

- Slovenci takođe žele minimalno dva do tri noćenja, to je jako dobro za naš grad, jer nam to ide u prilog. Imaćemo i prihode od takse, ali i popunjenost kapaciteta - rekla je Brankovićeva.

Kako je istakla, to pokazuje da Banjaluka nije samo prolazna destinacija za turiste.

Kako su za "Nezavisne novine" potvrdili iz hotela "Jelena" u Banjoj Luci, popunjenost njihovih kapaciteta za predstojeće praznike je 70 odsto, ali kroz nekoliko dana očekuju popunjenost od 100 odsto.

- Naši kapaciteti su inače popunjeni, do sredine decembra očekujemo potpunu popunjenost za predstojeće praznike. Naši gosti dolaze iz Turske, Slovenije, Makedonije, takođe imamo povećan broj gostiju iz Rusije i Ukrajine, kao i neke goste iz Nigerije i Saudijske Arabije - navode iz ovog hotela.

Da je u gradu na Vrbasu, pored mnogih hotela, popularno izdavanje privatnih smještaja za novogodišnje praznike potvrđuje i činjenica da su gotovo svi stanovi na dan već rezervisani, te da je veoma teško pronaći ovu opciju u gradu.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao jedan Banjolučanin, vlasnik stana u centru grada, svake sezone u ovom periodu ga izdaje kao "stan na dan".

- Ova opcija mi je i te kako isplativa u vrijeme novogodišnjih praznika, te svake godine imam popunjene kapacitete - kazao je ovaj Banjolučanin.

Kako dodaje, ova godina nije izuzetak, te je od sredine novembra stan rezervisan sve do 10. januara.

- S obzirom na to da sam oglas postavio na internet, odmah po postavljanju javio se veliki broj ljudi, i to većinom stranci, koji su bili zainteresovani za izdavanje stana - ističe on.

nezavisne.com