Nijedna banjalučka ulica nije pošteđena nesavjesnih vozača

Nedostatak parking mjesta, žurba da se nešto obavi ili neka hitna situacija nijedno naselje ili ulicu u gradu nisu poštedjeli nepropisnog parkiranja zbog čega komunalna policija i “pauk” služba imaju pune ruke posla.

Komunalna policija je za deset mjeseci ove godine registrovala 5.065 prekršaja nepropisnog parkiranja vozila, što je skoro trostruko više u odnosu na isti period prošle godine kada je bilo 1.729 prekršaja nepropisnog parkiranja.

Nesavjesni vozači nerijetko svoje vozilo parkiraju gdje stignu, a često se dešava da zakrče trotoare, biciklističke staze ili blokiraju ulaze u pojedine objekte.

Generalno imamo veliki problem sa parking mjestima, jer nemamo dovoljno prostora. Većina stanara se parkira na trotoarima. Kada prolazim sa djecom bukvalno se provlačimo između vozila – kazala je Milena S. koja stanuje u Novoj Varoši.

Ističe da su u blizini njene zgrade marketi što još više utiče na gužve i otežava parkiranje.

– Vozači kojima je kazna propisana imaju zakonsku mogućnost da u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga plate pola novčane kazne ili ako ne prihvate odgovornost da pokrenu postupak pred Osnovnim sudom u Banjaluci – kazali su za “Glas Srpske” iz Odjeljenja komunalne policije.

Dodali su i da je “pauk” služba u ovoj godini imala mnogo više intervencija, jer je za deset mjeseci premjestila 2.238, a lani u istom periodu 1.579 vozila.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović rekao je za “Glas Srpske” da je nedovoljan broj parking mjesta jedan od najvećih problema Banjaluke.

– Godišnje se registruje oko 2.000 novih vozila, što je ukupno oko 80.000 vozila u gradu. Ne treba zanemariti ni one koji dolaze iz drugih opština na posao, a treba da uzmemo u obzir i one koji su tu samo u prolazu. To je ogromna količina vozila na dnevnom nivou – rekao je Jaćimović.

Naglasio je da nadležni tom problemu ne posvećuju dovoljno pažnje.

– U Banjaluci ima 4.860 parking mjesta, što nije dovoljno i onda se vozači odlučuju da parkiraju tamo gdje ima mjesta, a time raste i nezadovoljstvo građana koji se često žale – kazao je Jaćimović.

Kazne

Iz Odjeljenja komunalne policije kazali su da je za vozače čija vozila premjesti “pauk” propisana kazna 40 KM.

Kaznu prekršajnim nalogom izriču službenici Policijske uprave Banjaluka – kazali su iz odjeljenja.

(BL PORTAL)