Nestašica testova na kovid-19 u dobojskoj regiji

Posljednjih dana Doboj bilježi rekorde po broju zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj, prije dva dana ih je na Covid-19 registrovano 11 pozitivnih, a danas 12 osoba.

"Preciznije podatke posjeduju u Higijensko-epidemiološkoj službi Grada, a kod nas je zbrinuto 49 koji su pozitivni na koronu ili su sa tim simptomima, pa čekaju rezultate testiranja", kaže za naš portal pomoćnik direktora za medicinska pitanja Opšte bolnice “Sveti apostol Luka” dr Siniša Marić.

Kada je riječ o testiranju na lični zahtjev PCR metodom, testova bukvalno na području regije Doboj nema ili su višednevna čekanja za uzimanje uzoraka.

"Ukoliko se lice javi danas kako bi zakazalo termin, moguće je testiranje u utorak sljedeće sedmice, prije toga su nam svi termini popunjeni", rečeno nam je u Regionalnom centru JZU Institut za javno zdravstvo u Doboju.

Ova ustanova je jedina na području regiona ovlašćena za testiranje, odnosno za PCR test, koji je priznat za prelazak granica Hrvatske i u zemljama zapadne Evrope. Cijena testiranja je 200 maraka, uzorak se uzima u prostorijama RC i šalje za Banjaluku, ali je moguće da se za jedan dan dobiju rezultati testa.

U nekoliko privatnih klinika u Doboju, tako i u gradovima regije, takođe su čekanja na testiranja, ali se u njima vrši samo tzv. serološki test, koji je validan za ulazak u Crnu Goru, ali ne i Hrvatsku i zemlje zapadne Evrope. Za ove testove zainteresovani su uglavnom turisti koji ove godine ljetuju na crnogorskom primorju, ali je takođe neophodno da se po uzimanju uzorka u roku od 48 sati pređe granica.

U FBiH testiranje PCR metodom je moguće u Kliničkim centrima većih gradova, ali je i u tom dijelu BiH trenutna nestašica testova. U Doboj je proteklog vikenda bila navala iz Maglaja, Tešnja i drugih gradova da se testiraju zbog bajramskih praznika u FBiH. Ali, već od danas su najave dolazaka na testiranje i zakazivanje termina i iz Tuzle, jer je u tamošnjem Kliničkom centru takođe nestašica testova.

Lj. Đurić