Neopravdano povećanje cijena u privatnim vrtićima ograničava subvencije

Grad Banjaluka je izmijenio pravilnik za sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima kojim je, između ostalog, omogućeno lokalnim vlastima da ograniče sufinasiranje u privatnim ustanovama koje neopravdano povećaju cijenu boravka djeteta.

U izmijenjenom pravilniku su precizirali da „neopravdanim povećanjem cijene boravka djeteta smatraju povećanje koje nije srazmjerno povećanju ulaznih cijena.

- Ulaznim cijenama smatraju se cijene komponenata koje predstavljaju troškove u poslovanju privatne predškolske ustanove prosječna plata, cijena komunalnih, usluga, cijena prehrambenih proizvoda i slično - navedeno je u novom pravilniku.

Dodali su da će opravdanost razloga za povećanje cijene boravka djeteta u privatnoj predškolskoj ustanovi utvrđivati komisija koja ima pet članova, i koja odluke donosi većinom.

- Ukoliko komisija utvrdi da je povećanje cijene boravka djeteta neopravdano, dostavlja prijedlog mjera ograničenja sufinansiranja troškova boravka djeteta Odjeljenju za društvene djelatnosti, koje izrađuje rješenje - navedeno je u pravilniku.

Novim pravilnikom je takođe ukinuto ograničenje da roditelj mora imati registrovano boravište u Banjaluci najmanje dvije godine prije podnošenja zahtjeva.

Takođe, precizirano je da Grad Banja Luka sufinansira troškove boravka u iznosu do 100 KM mjesečno za boravak jednog djeteta, počevši od 1. jula 2024. godine, a u iznosu do 150 KM počevši od 1. avgusta 2024. godine, te u iznosu do 200 KM za uslugu boravka za svako naredno dijete u privatnoj predškolskoj ustanovi.

Ove izmjene su objavljene u Službenom glasniku grada Banjaluka i stupaju na snagu osam dana od dana objavljivanja.

Natezanje oko iznosa subvencija za boravak djece u privatnim vrtićima traje već mjesecima. Roditelji djece koji borave u privatnim vrtićima su se danas obratili otvorenim pismom gradonačelniku Drašku Stanivukoviću u kojem su izrazili ogorčenost trenutnom situacijom kada su u pitanju privatni vrtići.

- Roditelji su ogorčeni zbog neizmirenja obaveza već duže od pola godine i to je jedan od razloga zbog čega ne vjeruju u iskrenost obećanja o povećanju i u konačnici izjednačavanju subvencija. Kako da vjerujete nekome ko vam nešto duguje duže od pola godine i ne pokazuje namjeru da se taj dug isplati?! - navedeno je u pismu.

Pitali šta će biti sa vrtićem „Zvjezdica“. Naime, ova predškolska ustanova je nedavno najavila roditeljima da će povećati cijene boravka djece za 100 KM, čime je izazvala bijes roditelja.

- Čeka se rješenje za slučaj PU Zvjezdica, a većina roditelja se predaju ili snalazi na druge načine. Roditeljima čija djeca pohađaju PU Zvjezdica je istekao rok za potpisivanje aneksa, zaključno sa 20.06.2024. Prema komentarima u javnosti, većina roditelja je potpisala aneks i to iz dva osnovna razloga, nemaju gdje da smjeste djecu dok oni obavljaju svoje poslovne obaveze, pa čak ni do oktobra, ukoliko vjeruju da će Grad ispuniti obećanje i obezbijediti mjesto za njihovu djecu. Drugi  možda i veći razlog, je taj što nemaju povjerenja u GU i obećanja o riješavanju ovog/ih problema. Jednostavno rečeno, ne vjeruju Vam - navedeno je u pismu.

capital.ba

Tagovi: