Neobičan hobi Dragana Jokića: Od drveta pravi unikate

Pekar, lekar, apotekar… Možda je najbolje priču o Draganu Jokiću iz Štrbaca započeti upravo stihovima “Riblje čorbe”, jer ovaj svestrani mladi čovjek može biti zaista bilo šta, s obzirom da svoj talenat dokaže u različitim oblastima.

Kad kažemo različitim, onda je to doslovno tako, jer Dragan odlično svira gitaru, sa ocem Milenkom naučio je mnogo o poslu električara, majci pomaže u trgovini, a nije mu strano ni krstarenje kruzerom. Ipak, najveću pažnju izaziva njegov hobi- stolarstvo.

Dragan, za prijatelje Dado, u maloj stolarskoj radionici u Donjim Štrpcima, izrađuje razne predmete od drveta, a iako stolarstvo nije njegov poziv, mnogi bi mu pozavidjeli na umijeću i načinu na kome se snašao u ovoj oblasti.

“Po zanimanju sam Trgovački tehničar, ali najmanje sam se bavio tim poslom. Većinom sam radio u proizvodnji i sad sam zaposlen u jednoj firmi. Ali, svoje slobodno vrijeme najviše volim provoditi u radionici i osmišljati nove predmete od drveta.  Kada nešto stvarno voliš i time se baviš, onda zapravo ne radiš ni jedan dan u životu. Ja na stolarstvo tako gledam. Naravno, ima momenata kada se nešto iskomplikuje i treba mi više vremena nego što sam zamislio, ali bitan je taj finalni proizvod i to me ispunjava” kaže Jokić.

Radionicu je opremio svim potrebnim mašinama, od one za oblanje, dihtanje, cirkular, pa sve do najsitnijih alata koji su mu potrebni za rad. Najvažnije, je, kaže Jokić, da pored alata imate ideju.

“Mnogi me pitaju odakle crpim inspiraciju. Uglavnom je to internet, nađem nekoliko različitih ideja koje kombinujem u jednu i ono po čemu bih izdvojio svoj način rada jeste to da do samog završetka projekta, moj dizajin stalno varira i tek kada završim projekat kažem, e tako sam htio- ističe Jokić.

Dado je trenutno angažovan na izradi drvenih ramova za slike, a do sada, kaže nekih većih serijskih narudžbi nije imao. 

“Uglavnom se radilo o pojedinačnim stvarima. Tako da sam do sada uradio šahovsku tablu, stalak za note, stalak za slikanje, a bilo je nekih stavri koje sam radio za sebe, kao što su stalci za svijeće, pepeljare i slično. Uvjerio sam se da više volim raditi upravo na tim pojedinačnim eksponatima kako bih im posvetio svu svoju pažnju.”

Jokić je mnoge predmete napravio za poznanike i prijatelje, a s obzirom da koristi društvene mreže na kojima prezentuje radove, sve više poziva dobija i od zaljubljenika u unikate. Sjeća se, kaže, da je jedan od prvih radova bio stalak za šminku, inače poklon za suprugu, koji je radio prilično dugo.  “Nije standardna mušterija, pa sam stalno prolongirao rok za završetak stalka. Ispostavilo se da sam ga radio godinu i po dana i potrudiću se da se to više ne ponavlja” kaže naš sagovornik kroz smijeh.

Kada je u pitanju kvalitet drveta, ovaj stolar spretnih ruku napominje da najviše koristi hrastovinu koja se sušila prirodnim putem, a što se tiče obrade, prolazi kroz standardnu proceduru, od oblanja, dihtanja i brušenja, kada se dobije željeni oblik.

“Da bih sve što izradim dobro zaštitio, koristim ulje za drvo, u jedan, dva sloja, zavisno od potrebe, a na kraju gotov proizvod premazujem pčelinjim voskom domaće izrade, pomiješanim sa lanenim uljem. To je najbolja zaštita od vlage. Koristim i lakove, ali volim da se vidi prirodno stanje i struktura drveta”.

Zanat je, priznaje, pomalo krao, a dosta je naučio i putem YouTube-a.

“Najveći problem mi je bio što nema puno snimaka na našem jeziku, kada je stolarstvo u pitanju. Znam engleski, ali ipak su stručni izrazi pa mi je to pomalo otežavalo učenje. ali vremenom sam stekao potrebne vještine i sada nemam nikakvih prepreka u radu”.

Svi zainteresovani, mogu da ga pronađu na fejsbuku Dragan Neđo Jokić, kao i na instagramu DraganJokić

Ljubav prema muzici

Dragana Jokića mnogi prepoznaju po umijeću na gitari. Član je grupe Shadow 07, koja je izdala i tri studijske pjesme.

“Ljubav prema muzici sam, na neki način, naslijedio od starijeg brata, Branimira. Početkom srednje škole privukla me je gitara, počeo sam da sviram i već  petnaest godina gitara je moja ljubav. Sa grupom “Shadow 07” svirao sam po cijeloj BiH i Srbiji i to mi je jedno veoma zanimljivo iskustvo.

Povratak na selo

Jokić je sa suprugom Biljanom godinu dana proveo na riječnom kruzeru, pa je tako upoznao razne kulture i običaje, a posjetio je i brojne destinacije kao što su Belgija, Holandija, Francuska i mnoge druge. Po povratku u rodno selo Štrpce, svoje vrijeme je ispunio stvaranjem raznih predmeta od drveta u maloj radionici, prepunoj materijala za neke nove projekte. Planira, kaže, da radi i dalje, a koliko će njegov kreativni duh ostati u stolarstvu, ostaje da se vidi. U svemu što radi prati ga muzika, pa se tako radio prijemnik u ćošku radionice nadjačava sa zvukom oblarice, prekidajući tišinu koju iza sebe ostavljaju mladi ljudi, odlazeći i napuštajući svoja sela u potrazi za boljim životom. Dado je odlazio, ali se vratio i zarađeni novac odlučio je uložiti u nabavku stolarskih mašina. Njemu i supruzi to je, kaže i bio cilj, da zasnuju svoj privatni posao , a na putu su da taj cilj i ostvare.

Prnjavorlive.info

Tagovi: