Nenad Jovanović majstor za štampu i dobro raspoloženje

Već četiri decenije Nenad Jovanović iz Gradiške jede hljeb zarađen u grafici. Radio je u velikoj štampariji, a prije više od dvije decenije uplovio je u vode privatnog biznisa. I dobro se snalazi, u jedra mu duvaju povoljni vjetrovi.

Njegovi zaštitni znaci su vječiti osmijeh na licu, koji isijava optimizam, profesionalnost  i praćenje tehnoloških novotarija.

 

 

- Štampam sve osim para. Opstajemo zato što stalno ulažemo u nove mašine, novu tehnologiju i ljude. Ja sam grafičar i možda je i to dobitna kombinacija. Imam bogato iskustvo i to je presudno - ističe Jovanović.

U vrijeme kada su portali potisnuli novine i časopise, društvene mreže zamijenile ljubavne romane, a pametni telefoni i računari probili brzinu zvuka, postavlja se logično pitanje, šta danas štampaju štamparije. Ili kako grafičar Nenad Jovanović opstaje, zarađuje i ulaže u nove tehnologije i mašine.

- Radimo za ljude koji prolaze, nailaze, koji znaju ili čuju za nas. Radimo i za preduzeća, njima trebaju blokovska roba, reklame, vizit-karte, table, natpisi, pečati... Danas je sve drugačije u vrijeme moćnih kompjutera - ističe Nenad.

 

 

I kada nova firma, udruženje ili politička stranka počinju sa radom, potrebna je dobra muzika, jer su slavlja u tim slučajevima neophodna. I tu je Nešo Jovanović neprikosnoven. Važi za dobrog muzičara, velikog animatora i zabavnog čovjeka.

- Sviram i kod otvaranja, ali i kod zatvaranja firmi. Jer ljudima lakne kada prikupe sve što država od njih traži da zatvore lokal ili nešto veće. Čim uzmem gitaru u ruke svira mi se ona stara „Nisam te se nagledao“. Valjda zbog godina. Prešao sam šezdesetu i u muzičkom smislu imam raznovrstan repertoar. Najdraže su mi pjesme iz doba mladosti, a sviram i pjevam sve, dobru narodnu i zabavnu muziku, rok muziku,  stari dobri hitovi su mi specijalnost - nabraja Nešo.

U vrijeme korone i smanjenih aktivnosti kaže da je osmislio kako da iskoristi višak vremena. Napravio je gitaru po svojoj mjeri, koju često koristi na različitim skupovima. I zadovoljan je kako sve zvuči.

 

 

- Dosadilo mi da pjevam u kući, sebi samom ili ženi i odlučih se da napravim gitaru. I tako sam prekratio vrijeme, a gitara je vrijednija nego što izgleda. Meni je najvažnije da sam napravio korisnu stvar koju često upotrebljavam. Život uz muziku, dobre ljude i posao koji radim sa voljom je moj život, zanimljiv je i ne bih ga mijenjao ni za koji drugi - poručio je na kraju kratkog razgovora Nenad Nešo Jovanović, neprevaziđeni majstor svoga zanata.

Nešo je u šali rekao da je dobro za grafički i štamparski posao to što se kod nas izbori održavaju svake parne godine, a ima se šta raditi i onim neparnim. Promo materijali, plakati, leci, obećanja odštampana u raznim bojama, veličinama i oblicima se uvijek traže. A što je traženo i nije skupo.

 

Boško Grgić