Najavljen program: Pozorišni festival “Kestenburg” od 28. do 30. novembra

Međunarodni festival studentskih pozorišta „Kestenburg“, koji će ove godine biti održan po četvrti put od 28. do 30. novembra, svečano će biti otvoren u Banjalučkom studentskom pozorištu koncertom „Brodvej u Banjaluci“, najavili su organizatori.

Na koncertu „Brodvej u Banjaluci“, koji će biti održan 28. novembra u 20 časova, učestvovaće Đurđa Vukašinović i Maja Manojlović, Tijana Jovanović i Milena Vasić, piše Glas Srpske.

Festival će zvanično otvoriti dvostruki prvak svijeta u džudu Nemanja Majdov, a organizatori su najavili cjelokupan program ovogodišnje smotre.

Četvrta edicija festivala „Kestenburg“ dovešće ponovo do toga da Studentsko pozorište postaje na trenutak svjetska pozornica, ona koja govori različitim jezicima, bojom kože, estetikom, poetikom i politikom. Vikaćemo, skandirati, pjevati i igrati jednu istu priču od kada postoji svijet – istinu. Onakvu kako jeste, kakva bi morala biti, a nije. Upiraćemo prstom i opominjati da se pogledamo pažljivo u ogledalo, da mijenjamo prvo sebe pa onda svijet. Nije to tako teško. Za početak, malo hrabrosti, mnogo upornosti i izdržljivosti. Nekim čudnim zakonima prirode, po modelu lavine, stvaralačka sila siguran sam da će pokrenuti umjetnički čin koji se više ne može zaustaviti. Zato su pozorište i umjetnost jedina ljudska djelatnost koja je živo svjedočanstvo da je promjena nabolje moguća i trajna. Ona je ta koja oplemenjuje čovjeka, gura svijet naprijed – rekao je direktor festivala Aleksandar Pejaković govoreći o pripremama ovogodišnjeg festivala.

U takmičarskom programu „Kestenburga“ na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske biće odigrane tri studentske predstave. Prva predstava koja će biti odigrana je „U plamenu strasti“ (29. novembar), u izvođenju mladih glumaca sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, „Serbus Evropeikus“ (29. novembar) koju će izvesti studenti sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, te „Greta iz Fausta“ (30. novembar), koju će izvesti studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

Van konkurencije biće izvedena predstava „Naša krila“ reditelja Si Jong Voa i u produkciji Teatra „Foks“ iz Južne Koreje, te dvije komične opere u režiji Vladana Đurkovića „Tako čine sve“ i „Služavka gospodarica“, a u izvođenju studenata Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

Na zatvaranju festivala biće odigrana predstava „Šećer je sitan, osim kad je kocka“, u produkciji „Teatra na brdu“ iz Beograda, a u režiji Nikole Kolje Pejakovića.

U okviru ovog izdanja festivala prvi put biće održan okrugli sto, kojeg će voditi novinar Dževdet Tuzlić, a na kojem će biti predstavljeni učesnici festivala.

Žiri

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala studentskih pozorišta „Kestenburg“ radiće u sastavu: glumica Svetlana Bojković, akademski slikar Maja Dodig, dramaturg Branislav Nedić, pozorišni producent Bojan Ćetković i glumica Aleksandra Ćosić iz Beograda. Oni će dodijeliti „Zlatni kesten“ za najbolju predstavu u cjelini. Na festivalu će biti dodijeljeni i „Srebrni kesten“, „Bronzani kesten“, te specijalne nagrade direkcije festivala – „Dajak“ i „Kestenov list“.

Žiri novinara radiće u sastavu Srđan Radanović, Sanja Popović i Tatjana Marjanović, a žiri publike činiće: Suzana Šalić, Ljiljana Zrnić i Vesna Aljetić. Redakcija „Glasa Srpske“ ove godine dodijeliće nagradu za najbolju predstavu, a u žiriju „Glasa“ su Borjana Radmanović-Petrović, Žarko Marković, Ilijana Božić, Milanka Mitrić i Darija Galonja.

banjaluka.net 

Tagovi: