Na sjeveru KiM jutros mirno

Na sjeveru Kosova i Metohije, poslije jučerašnjih sukoba kosovske policije i građana, u kojima je povrijeđeno nekoliko desetina ljudi trenutno je mirno.

Policija vozilima blokira prilaze zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u koje su ušli novoimenovani predsjednici. Danas će biti održana sjednica Nacionalnog savjeta Srbije za bezbjednost kojoj će prisustvovati i predsjednik Aleksandar Vučić.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da se,“ po naredbi predsednika Republike za podizanje borbene gotovosti, Vojska Srbije razmešta na pozicijama ka administrativnoj liniji“.

Na administrativnom prelazu Jarinje nema blokada, od jutros nema gužvi i zastoja, a putnički i teretni saobraćaj se odvijaju bez problema, javlja reporter RTS-a.

Gužve je bilo noćas zbog povratka građana sa Kosmeta koji su se vraćali sa skupa "Srbija nade" u Beogradu.

Uobičajena procedura odvija se i za teretni saobraćaj koji je juče bio u prekidu, jer pripadnici KPS nisu dozvoljavali kamionima prolaz iz, kako su rekli,  bezbjednosnih razloga.

Nema blokada, saobraćaj se normalno odvija uz povremeno prisustvo KPS.

Identična situacija je i na prelazu Brnjak.

Misija Kfora oštro je osudila jednostrane akte Prištine ističući da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja. Zemlje Kvinte pozvale su na momentalno povlačenje policije i deeskalaciju sukoba.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, ambasadori SAD u Beogradu i Prištini, komesar za proširenje Evropske unije, osudili su postupke kosovskih vlasti i pozvali da se one odmah zaustave.

Entoni Blinken pozvao je premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da „hitno obustavi nasilne mjere na severu KiM i ponovo se fokusira na dijalog koji se vodi uz posredovanje EU“.

- Snažno osuđujemo akcije vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na sjeveru i povećavaju nestabilnost - naveo je Blinken na Tviteru.

On je naglasio i da će to imati posljedice po bilateralne odnose SAD sa takozvanim Kosovom.

Američki državni sekretar je naveo da su akcije Prištine protivne američkim i evropskim savjetima i da su "naglo i nepotrebno eskalirale tenzije, potkopavajući naše napore da pomognemo u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije".

Blinken je pozvao premijera takozvanog Kosova da promjeni kurs.

Američki državni sekretar je pozvao sve strane da se uzdrže od bilo kakvih daljih akcija koje bi podstakle tenzije i sukob.

glassrpske.com

Tagovi: