Na „DukaFestu“ 47 filmova

Na ovogodišnjem „DukaFestu“, koji će biti održan od 21. do 24. novembra u Gradskom pozorištu „Jazavac“, biće prikazano 47 studentskih filmova - 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova.

Na konkurs „DukaFesta“ stigao je 1.561 film iz 91 države. Revijalni dio festivala čini selekcija animiranih i filmova studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, koji će biti podijeljen u dva bloka po 90 minuta. Drugi dio revijalnog programa činiće promocija diptiha knjiga „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ i „The Best Serbian Films of the 21st Century“ u izdanju Filmskog centra Srbije koje zajednički potpisuju Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević.

Žiri ovogodišnjeg „DukaFesta“ čine Saša Hajduković, reditelj i profesor režije na Akademiji te reditelji Nemanja Ćeranić i Vladimir Tagić, bivši učesnici „DukaFesta“. Sanda Dodik, dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, naglasila je da je Banja Luka sredina u kojoj filmska umjetnost kao kulturna industrija nije dovoljno razvijena, podržana i promovisana.

- Ta činjenica obavezuje sve nas koji se bavimo umjetnošću, volimo film i koji nastojimo da gradimo kvalitetnu kulturnu sredinu u kojoj živimo, da jedan od konkretnih koraka bude poboljšanje studentske filmske produkcije – kazala je ona.

G. D.

Tagovi: