Migranti iz Prnjavora, umjesto u Njemačku, ispraćeni za Banjaluku, baka napravila smiješnu scenu

Još četrnaest putnika napustilo je danas Autobusku stanicu u Prnjavoru, sa istim snovima, kao i prije neki dan onih oko 100 Prnjavorčana, raspoređenih u tri autobusa, da se domognu Njemačke ili neke druge države, članice Evropske unije.

Pokazalo se da su pristigli putnici itekako bili dobro obaviješteni da sa prnjavorskih perona već dugo postoji direktna linija za Njemačku. Neko od vodiča ih je, navodno, uvjerio, da su među tih 100 putnika već prispejelih u Njemačku, „uspjeli i njihovi“.

Međutim, za razliku od prnjavorskih gastarbajtera, umjesto u „Dojčlandu“, svi ovi putnici, ipak, završiće u Banjaluci. U međustanici za migrante. Jer, riječ je, kako saznaje potal MojPrnjavor.info, o migrantima. Iračanima.

Zna se samo da su u grad pod Ljubićem pristigli iz pravca Dervente. I ni po koju cijenu nisu željeli da se vrate odakle su došli, pogotovo u obzir nisu dolazili autobusi koji voze u pravcu Sarajeva.

Dvojica prnjavorskih policajaca su ih krajnje profesionalno i uz osmjeh smjestili u minibus prnjavorskog „Jelić-Tursa“.

- Da se prebrojimo…dvanaest, trinaest, ukupno četrnaest. Od toga šestoro dječice - konstatovao je i na engleskom prnjavorski policajac.

Vozaču je objašnjeno da ne brine, da će ih u Banjaluci dočekati policijska patrola. Tako će, umjesto u Njemačkoj, 16 Iračana, barem zasada, završiti u prihvatnom centru u Bihaću.

Baka neće sa Iračanima

Poput katapulta je sa svog već zauzetog sjedišta iz minibusa izletila jedna vremešna Prnjavorčanka, kada su u njega počeli da upadaju Iračani. Uzaludna su bila uvjeravanja mlađanog vozača da ne izlazi, da se ne plaši i da će bezbjedno stići u Banjaluku.

- Neću! Čula sam da ti migranti siluju, a bojim se da me, neko, i ne prošvercuje - bila je nepokolebljiva starica, uprkos uvjeravanjima i prnjavorskih policajaca da će ih u najvećem gradu Srpske dočekati njihove kolege.

Baš kao i prije neki dan, i ovaj odlazak sa prnjavorskih perona pobudio je neskrivenu pažnju.

- Eto, napuštaju nas i migranti. Meni se, međutim, srce razdire za mojim i našim… - sjetno izusti sa stepenica Autobuske stanice vidno utučeni Prnjavorčanin, koji, kako reče, još nije stigao ni da izbriše posljednju suzu iz oka, nakon što u Minhen, između onih 100 otišlih, u subotu ispratio i svoga sina i snahu.

Ninko ĐURIĆ