Mamografski pregledi: Dom zdravlja u globalnoj ružičastoj kampanji

Oktobar je mjesec posvećen zdravlju žena i tim povodom, “Dom zdravlja” u Banjaluci organizovaće besplatne preventivne mamografske preglede za žene sa područja grada.

Pregledi će se obavljati u dane vikenda.

Pacijentice će biti pozivane od strane timova porodične medicine te će im se određivati tačni termini pregleda, a obavljaće se u objektu Poliklinike.

“U proteklom periodu svi ljudski kapaciteti naše ustanove su bili maksimalno angažovani u pružanju potrebnih usluga našim pacijentima u toku epidemije, ali će i ovaj put doktori i rtg tehničari uložiti dodatne napore, radeći i u dane vikenda, kako bi obezbjedili pravovremene preventivne mamografske preglede našim sugrađankama”, poručili su iz Doma zdravlja.

Cilj kampanje je ohrabriti žene da redovno idu na preventivne preglede, kako bi se eventualna bolest otkrila na vrijeme i samim tim povećao stepen izliječenja, piše Srpskainfo.

Pri ovim pregledima poštovaće se sve epidemiološke mjere propisane od strane Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

Čitav oktobar je u znaku ružičaste trake koja predstavlja borbu protiv raka dojke. Cilj je usmjeriti pažnju na ranu detekciju oboljenja, njegov tretman kao i humanu i kvalitetnu njegu oboljelih.

Rak dojke je vodeća zloćudna bolest žena i nažalost u stalnom je porastu. Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka IRAC – Globocan iz 2018. godine bilježi se 2.089 miliona novih slučajeva raka dojke i 627.000 smrtnih slučajeva širom svijeta.

Mamografski pregled dojke je za žene u dobi iznad 50 godina najznačajnija i nezamjenjiva slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija jer otkriva rak dojke u razdoblju od jedne do tri godine prije nego što ga žena može sama napipati, a takođe otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju uzrokovanu bolešću Covid-19, u prethodnom periodu pacijenti nisu bili u mogućnosti da kao i prije epidemije obavljaju svoje redovne preventivne preglede u zdravstvenim ustanovama.

Tagovi: