Imaju “dugogodišnje iskustvo”, a osnovani prije nekoliko mjeseci i dijele sertifikate u BiH

Kompanija Global Quality Standard (GQS) Limited iz Velike Britanije domaćim preduzećima nudi medalje i sertifikate za kvalitet poslovanja predstavljajući se kao međunarodna i sa dugogodišnjim iskustvom, iako su je osnovali državljani BiH prije oko četiri mjeseca u Londonu.

Medalje i sertifikati koje izdaje GQS Limited u BiH se zovu „Povjerljiv partner“ i “Izvrsnost upravljanja”, a izdaju ih bukvalno za sve.

Prema primjerima sertifikata, koji su u posjedu portala CAPITAL, vidljivo je da je jedan od „zlatnih sertifikata“ GQS Limited izdala sarajevskoj firmi „za 18 godina poslovanja“.

Sertifikat „Povjerljiv partner“ izdat je jednom preduzeću iz Travnika „za 18 godina poslovanja i tri godine rada bez blokade računa“.

Preduzeću iz Donjeg Vakufa GQS Limited je izdala sertifikat „za 14 godina poslovanja i 14 godina rada bez blokade računa“.

Jedna od firmi iz Banjaluke dobila je sertifikat „za 10 godina poslovanja i 10 godina rada bez blokade računa“.

Isti sertifikat dodijeljen je „za jednu godinu poslovanja i jednu godinu rada bez blokade računa“.

- Međunarodna kompanija GQS Limited sa sjedištem u Londonu u saradnji sa lokalnim partnerima na tržištu jugoistočne Evrope promoviše kvalitet poslovanja po unaprijed definisanim standardima koji trebaju biti zadovoljeni. Insistirajući na promociji poslovnih subjekata koji uspješno egzistiraju na tržištu dugi niz godina, a koji drže do poslovne reputacije prepoznatljive od strane svih interesnih grupa u i oko kompanije, stvaramo bazu “Povjerljivih klijenata” koja je dostupna široj društvenoj zajednici - navedeno je na sajtu GQS.

Iako navode da insistiraju na promociji preduzeća koja uspješno postoje dugi niz godina, vidljivo je da sertifikate izdaju i onima koji postoje jednu godinu.

GQS se na domaćem tržištu predstavlja kao kompanija čiji pečat je „prepoznat na internacionalnom nivou“, a prema riječima predstavnika firmi, kojima su nudili sertifikate, u GQS Limited-u ističu da imaju i dugogodišnje iskustvo.

Na svom sajtu su prikazali i sertifikat o osnivanju, ali su sa njega izbrisali datum osnivanja, 13. april 2019. godine što je lako provjerljivo u Registru kompanija za Englesku i Vels.

Predstavnici preduzeća koji su posumnjali u kredibilitet GQS-a istakli su da izgled GQS-ovih medalja ima skoro identičan dizajn kao medalje jedne švajcarske kompanije.

Ostatak teksta pročitajte na portalu CAPITAL.ba