Kon: Stanje gore nego u aprilu

Epidemiolog Predrag Kon rekao je večeras da je u Srbiji epidemiološka situacija gora nego u aprilu.

"Pred nama je situacija koja do sada nije bila, gora nego u aprilu, posebno za Beograd gde je zdravstveni sistem popunjen do kraja. Ja u svojoj ljekarskoj karijeri nisam imao prilike da vidim takvu respiratornu epidemiju", rekao je Kon za RTS.

Prema njegovim riječima, ako je nešto dobro u ovoj jako teškoj situaciji, to je da se povećava kolektivni imunitet koji je značajan, ali, nažalost, ne prokužavanjem kakvim bi voljeli, bez ovakvih teških kliničkih slika.

On je naveo da je današnji dan nesumnjivo najteži po broju umrlih /njih 18/, a i po tome što je krenuo nagli porast oboljenja.

"U Beogradu se virus nije smirio iako smo mi to očekivali, i dalje se ljudi javljaju u kovid ambulante sa korona simptomima", rekao je on.

Kon je naveo da se u Beogradu testira oko 900 osoba svaki dan, dok je ranije bilo oko 600.

"Moramo da uzmemo u obzir da rezultati kasne po četiri-pet dana kada razmatramo koliko je sve aktuelno", dodao je on.

Prema njegovim riječima, ostali gradovi u Srbiji imaju naznake nekog poboljšanja, na neki način je stabilizovana situacija u smislu prihvata slučajeva, te da je u Šapcu, Užicu i Kragujevcu relativno mirna situacija.

On je rekao i da su svi govorili da će toplota i sunce da suzbiju virus, ali da se to nije dogodilo.

"To je ponašanje svih ostalih virusa koje poznajemo, ovde se postavlja pitanje da je moguće da ostane u vazduhu, ali to se odnosi samo na zatvoreni prostor, teretane, liftove", kaže on.
 

Tagovi: