Koji poslanici žele skupštinsku fotelju da zamijene (grado)načelničkom?

Iako 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske imaju mandat do 2026. godine, većina njih neće propustiti priliku da se kandiduje i na lokalnim izborima, koji bi trebalo da se održe početkom oktobra ove godine.

Tako će se dio boriti za glasove kako bi ušli u gradske odnosno opštinske parlamente (nerijetko i kao nosioci izborne liste), ali treba reći da će biti i narodnih poslanika koji će pokušati da fotelju u Narodnoj skupštini zamijene onom (grado)načelničkom.

Najzvučnije ime svakako je predsjednik Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić, koji će se kandidovati za gradonačelnika Dervente.

To je nedavno potvrdio i sam Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

- Gospodin Žunić biće kandidat u Derventi i pobijediće tamo - rekao je Dodik na nedavno održanoj sjednici Narodne skupštine RS.

Što se tiče opozicije, oni u Derventi već imaju protivkandidata, ali, kako nam je potvrđeno iz njihovih redova, to neće biti niko od aktuelnih narodnih poslanika.

- Imamo kandidata, uskoro će biti saopšteno o kome se radi - rekao je izvor "Nezavisnih novina" iz SDS-a.

No, pored Žunića, čini se da niko od preostalih poslanika SNSD-a neće krenuti u (grado)načelničku trku. Prije svega, zato što većina dolazi iz lokalnih zajednica u kojima se već znaju kandidati, poput Banjaluke, Doboja, Prijedora, Dervente…

Ali, iz ove priče, ne možemo izostaviti najveći grad Semberije Bijeljinu, koju ispred SNSD-a predstavljaju Milica Lovrić i Slavenko Ristić. Pošto je Bijeljina zaštitni znak SDS-a i pošto SNSD nije uspio ni opozivom srušiti aktuelnog gradonačelnika Ljubišu Petrovića, najjačoj stranci u Srpskoj biće neophodan kandidat koji bi mu se mogao suprotstaviti. Zato ne smije da se isključi ni potencijalna kandidatura Slavenka Ristića, koji u razgovoru za "Nezavisne novine" poručuje da ne bi imao ništa protiv.

Što se tiče ostatka narodnih poslanika koji dolaze iz vladajuće većine, sigurno je da će bar dvojica biti u trci za načelnička mjesta u Srpskoj.

- Narodna partija Srpske (NPS) će dati kandidata za načelnika Kozarske Dubice i mogu da vam kažem da će to biti gospodin Dragan Brdar - potvrdio je za "Nezavisne novine" Darko Banjac, predsjednik NPS-a.

Na izbore će kao kandidat i neko od pet poslanika Demosa: Spomenka Stevanović i Siniša Mijatović, koji dolaze iz Zvornika, Suzana Gašić - Prijedor, Aco Stanišić - Pale i Milan Dakić - Bijeljina. Međutim, ko od pomenutih će to biti, nije želio da otkrije Nedeljko Čubrilović, predsjednik Demosa.

- Demos će imati kandidata koji je trenutno poslanik u NS RS. Ne mogu da vam kažem o kome se radi, ne može to tako - odgovorio nam je Čubrilović.

Još jedan poslanik za koga se spekuliše da bi mogao da bude kandidat za načelnika je Maksim Skoko iz Socijalističke partije Srpske (SPS), a kako nezvanično saznajemo, on bi mogao da se uključi u trku za načelnika opštine Gacko.

Ako se ovo ispostavi tačnim, to će biti izuzetno zanimljivo, s obzirom na to da aktuelni načelnik Gacka Ognjen Milinković dolazi iz SNSD-a. Međutim, SNSD u ovoj hercegovačkoj opštini ne stoji dobro, jer postoje dvije stranačke struje, pa postoji mogućnost da Milinković ne dobije podršku kompletne stranke.

Uzevši u obzir tu činjenicu, Skokova kandidatura uopšte ne djeluje nemoguće. Ali, podsjećanja radi, to ne bi bio prvi put da se on kandiduje za prvog čovjeka opštine Gacko (kandidovao se i 2016. godine ispred Socijalističke partije, ali je tada poražen od kandidata SDS-a za svega 100 glasova). Ako Skoko zaista bude kandidat, za protivkandidata bi mogao da ima još jednog aktuelnog narodnog poslanika. Riječ je o Vukoti Govedarici, šefu Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

Pored njega, još nekoliko poslanika SDS-a sigurno ulazi u borbu za (grado)načelnika.

Maja Dragojević Stojić, poslanica ove stranke, najbliža je tom cilju u Prijedoru.

- Još nismo zvanično odlučili, to je na organima stranke, ali smatramo da naša stranka ima najveću odgovornost i snagu kada je u pitanju opozicija da da kandidata i mogu da vam kažem da ću to biti ja - navela je Dragojević Stojićeva za "Nezavisne".

Slično nam je potvrdio i Milan Petrović, koji bi trebalo da bude kandidat u Prnjavoru.

- Obilazimo sve odbore. Jedini sam prijedlog sa terena. Siguran sam da ću dobiti podršku kompletne opozicije - rekao je Petrović za "Nezavisne novine".

Odranije se zna da će SDS dati i kandidata ispred opozicije za načelnika Foče, a to će biti Ognjen Bodiroga, takođe poslanik ove stranke u NS RS.

Još jedan siguran opozicioni kandidat je Radislav Dončić, koji će predvoditi opoziciju u Gradišci kao poslanik iz Narodnog fronta.

nezavisne.com

Tagovi: