Kodeks oblačenja - evo šta nositi u različitim prilikama 

Kada se kaže kodeks oblačenja obično je prva asocijacija odjeća koju moramo nositi na određenim skupovima i proslavama gdje se od nas traži izvjesna elegencija, ili odjeća koju treba da nosimo u određenoj ustanovi kako bismo iskazali poštovanje. 

Ipak, kodeks oblačenja se može vezati i za niz neformalnih situacija u kojima jednostavno želimo da se uklopimo, ili da pokažemo modnu i socijalnu osvješćenost. Kako bi to postigli potrebno je da ispratimo određene smjernice, koje će nam pomoći da u svakoj prilici budemo adekvatno obučeni. 

Kako se obući na razgovoru za posao? 

Spremate se za razgovor za posao a napolju je 40 stepeni? Znamo da su ženski i muški modeli kupaćih kostima sve od odjeće što vas trenutno privlači, ali pokušajte da se ipak fokusirate na svoju vizuelnu prezentaciju, koja vam može biti od pomoći prilikom razgovora za posao. 

Odijelo ne čini čovjeka ali govori o njemu - ovo ste već imali prilike da čujete, a kada je u pitanju odjeća za razgovor za posao može dosta i da vam pomogne kako biste odabrali idealnu kombinaciju. Ukoliko ne znate šta da obučete, vodite se time za kakvu ste firmu aplicirali. Ako se od vas očekuje izrazita profesionalnost iskažite je i sopstvenim odijevanjem.

Muškarci se mogu opredijeliti za odijelo kojim će iskazati svoje samopuzdanje, svedena varijanta poput teget odijela je odličan izbor. Dame mogu da se opredijele za suknju do koljena, ili šire elegantne pantalone, u kombinaciji sa ženstvenom košuljom sa karnerima.

Ako se ipak radi o manje formalnom intervjuu za posao i o ležernijoj atmosferi, odaberite ono u čemu ćete se osjećati prijatnije, ali što će i dalje činiti da izgledate profesionalno. Vrlo je važno da ono što obučete reprezentuje vas, s obzirom na to da i za sam posao treba da vas izaberu na osnovu onoga što znate i što želite da pružite. 

Odjeća za razgovor za posao vam može pomoći tako što će vam uliti dodatno samopouzdanje, što može biti ključno za dobijanje određenog radnog mjesta, zato povedite računa o odjeći kao značajnom faktoru u ovoj prilici. 

Vjerske ustanove - prikladna odjeća za ulazak u svete objekte širom svijeta 

Ukoliko uživate u putovanjima i istraživanju novih gradova i njihovih znamenitosti, vjerovatno ste se susreli sa kodeksom oblačenja prilikom posjete određenim vjerskim ustanovama. Različite vjere postavljaju određena pravila, čijim poštovanjem izražavamo i poštovanje prema datoj religiji. Neke su u tome više, a neke manje striktne ali evo opštih pravila koja treba slijediti. 

Ukoliko se prilikom posjete Rimu odlučite da obiđete i Vatikan, sjedište pape i čitave katoličke vjere, od vas će se očekivati da se obučete pristojno, što znači da muškarci ne dolaze u šorcevima, a žene u mini suknjama i golih ramena. Ova pravila se posebno odnose na posjetu bazilike Svetog Petra. 

Sa zapada se selimo na istok, pod okrilje islamske vjere, koja nalaže da žene moraju maramom pokriti kosu, kao i to da ne mogu ući golih ramena i koljena u džamiju. Ovo pravilo važi posebno za Plavu Džamiju, jednu od najpoznatijih znamenitosti Istanbula. 

Za muškarce takođe važi pravilo da moraju biti pristojno obučeni za ulazak u ovakve vjerske objekte, a osim toga negdje je pravilo za sve posjetioce da se izuvaju. 

Ako u Grčkoj ne želite samo da istražujete plaže, nego i da posjetite neku znamenitost, treba da znate da u manastirima Meteori, žene moraju da nose duge suknje kako bi mogle da ih posjete. Suknje bi trebalo da ponesu, a ukoliko to ne urade, to će obaviti ispred samih manastira.

Kako se obući za poslovnu proslavu? 

Poslovna proslava nije obična žurka za koju se treba obući izazovno i ležerno. Ovakva proslava bi trebalo da stavi do znanja vašim kolegama da poštujete događaj koji organizuje vaša firma, ali i da ste dovoljno elegantni i svečani. 

Svedene haljine do koljena su sjajna opcija za dame, one mogu biti uže ili šire u zavisnosti od toga kako se vi osjećate u njoj. Cipele na štiklu su takođe poželjne. Savjet za muškarce je da se umjesto odijela odluče za pantalone i košulju. Na ovaj način će napraviti distinkciju između svakodnevnog korporativnog dana i proslave. Dame to uvijek mogu učini šminkom.

Porodični skupovi - balans između elegantnog i ležernog 

Treba da upoznate roditelje svog dječka ili djevojke? Ili možda vaš partner dolazi u goste da upozna vašu porodicu? Ovo je još jedna prilika u kojoj se mnogi pitaju kako se prikladno obući.

Kada treba da odete na jedan ovakav ručak,  šta je to što bi trebalo da obučete a što će isticati poštovanje prema domaćinu i čitavom događaju? Takođe, kako zadržati ležernost jer ćete se ipak naći u kućnoj i udobnoj atmosferi?

Probajte da napravite balans i da ukombinujete ležernije odijevne elemente sa onim više svečanim. Lagane košulje su uvek dobro rješenje, mogu se nositi prilično ležerno uz farmerke i mogu biti odlično rješenje i za muškarce ali i za žene. 

Dame takođe mogu da ukombinuju prijatne bluze sa farmerkama, ili elegantan vuneni džemper ukoliko se proslava odigrava zimi. Trik koji dame uvijek mogu da iskoriste kako bi njihov izgled bio svečaniji jeste dodavanje nakita i šminke, što može i najjednostavniju kombinaciju pretvoriti u ženstvenu i elegantnu.

Postoji još niz prilika u kojima ćete se zapitati kako da se obučete, a opšti savjet bi bio da sledite sopstveni stil, da birate odjeću po osećaju, i da se uvijek oblačite skladno, autentično i dosljedno sebi. 

 

Tagovi: