"Kočićev zbor" u Banjaluci: Kočićeve riječi odzvanjale na kiši

Program "Kočićevog zbora" nastavljen je i u utorak veče u parku koji nosi ime velikog književnika, kada je, inspirisana tradicijom i duhom sa Zmijanja, održana radionica veza za djecu i odrasle sa veziljom Sanjom Bajić.

Ista je bila uvertira u performans posvećen Petru Kočiću, koji su priredili mladi banjalučki glumci.

Uz tradicionalne pjesme sa Zmijanja i glumu, grupa mladih glumaca iz Studentskog pozorišta, Dječjeg studija glume "Roda", "Dis teatra mladih", te  učenici Osnovne škole "Sveti Sava" su izvanrednom energijom i snagom umjetničke riječi na jedan originalan način predstavili najistaknutije likove i djela Petra Kočića, a u ovom neobičnom performansu je učestvovao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Ni kiša koja je sve vrijeme padala nije pokolebala Mrgudu, koja je stigla iz Kočićevog zavičaja, da podsjeti na riječi srpskog velikana: "Ko iskreno i strasno ljubi istinu, slobodu i otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas."

Učenici Osnovne škole "Sveti Sava", zajedno s nastavnicom Milicom Ubavić, podsjetili su na Kočićevu mudrost da slušamo pažljivo ljude oko sebe, da bilježimo njihove sudbine i da ih sačuvamo od zaborava.

S pažnjom i poštovanjem posjetioci su slušali mlade u parku "Petar Kočić", potvrdivši aplauzima da im ne smeta što kisnu i da žele da ih podrže i čuju do kraja program koji slavi Kočića.

"Čuvaj jezik svoga kraja. Ne kvari ga i ne prevodi. Pokvarićeš i ljude", podsjetili su školarci na riječi znamenitog Zmijanjca.

Sve prisutne mladi glumci su podsjetili i kako je Kočić "grmio" sa govornice boreći se za prava seljaka i svoga naroda.

Najmlađi učesnici, članovi Dječjeg studija glume "Roda", pod vođstvom glumice Nene Rodić, ispoljili su iskričavi bljesak mašte i uzvikivali: "Hvala ti, Kočo naš!"

Stanivuković je poručio da je, kada vidi sve njih, siguran da će Kočić živjeti i dalje u nama, te da oko nas ima mnogo mladih rodoljuba koji znaju kako se čuva ono najljepše što krasi jedan narod, a to su velikani poput Kočića i drugih istaknutih književnika, koji nas kroz svoja djela uče kako se voli i ljubi otadžbina.

Nezavisne novine

Tagovi: