Ko sjedne u Cofin kafić na otvorenom, garant je dobar čovjek

Nastao na ulici u centru Gradiške u vrijeme kada je harala korona, a štabovi pozatvarali kafane, „Kafić na otvorenom“ ostao je do današnjih dana. Čini ga klupa na kojoj su ispričane i prepričane mnoge priče. Ovo mjesto je i danas  drugo ime za odgovor mjerama koje su obične ljude tjerale na snalažljivost.


Poznati gradiški fotograf Miodrag Cofa Živanović domaćin je na „klupi spasa“ i na nju prima, kako kaže, samo dobre ljude. Maske su pale, pandemija iščezla, a klupa dobila društvo, stolić, taman za nekoliko kafa, sok, vodu, nešto žestoko...


- Dobrodošli su svi ljudi dobre volje. Na ovu klupu, koja nije ni užarena, ni optuženička, ni školska, ni skupštinska, dolaze  prijatelji iz grada, ali i zemljaci koji u Gradišku dođu iz Švajcarske, Amerike ili Njemačke. Ovaj stolić nam je donirao prijatelj iz Švajcarske. Rekao je: Kakav je kafić bez stola? I bio je u pravu - kazao je Živanović.

 


Iako je Gradska uprava Gradiške na dvadesetak metara, a svud okolo i kancelarije političkih stranaka, na klupi nije poželjan razgovor o politici. Mada nigdje nema okačenog kućnog reda, zna se o čemu je poželjno razgovarati. 


- Na klupi namjerno ignorišemo politiku, a pričamo o ljubavi, umjetnosti, sportu, humoru i drugim zanimljivim temama. Prije par dana na klupi su sjedila četvorica fotografa. Fotografija mi je ljubav, profesija i život, njome se bavim trideset godina. Ko god od dobronamjernika dođe na ovu klupu biva počašćen kafom i fotografijom - hvali svoj kafić na otvorenom Miodrag Cofa Živanović.


Junak ove priče i zaista je junak. Potvrđuje to i visoko  gradsko priznanje za humanost. Cofa, kako ga oslovljavaju u gradu i šire, do sada je darivao krv 120 puta. Izračunao je, sjedeći u rijetkim trenucima sam na klupi, da će imati mogućnost stići do broja 190.


- Ako mi Bog podari zdravlje i u narednim godinama, onda ću do 65. godine života moći darivati krv čak 190 puta. Ne dati, jer ja krv ne dajem, već darujem - kaže Cofa, a na njegove riječi samo se nasmijao arhijerejski namjesnik Gojko Slijepčević. Donio je Cofi na izradu slike sa manastirišta u Kijevcima.


Na klupi, u kafiću na otvorenom čest gost je Kasim Grgić Cojle, velemajstor za bifteke i roštilj, neizbježne su Cofine  kolege iz esnafa Predrag Zec i Marko Gvozden, Rada i Dijana iz svijeta fudbala, poneki novinar, konobar, opštinar, komšija iz zgrade „P+8“ čiji je Cofa predsjednik, svrati i slučajni prolaznik.
Ovdje se prepričava i anegdota da je Cofa najbolji predsjednik u Gradišci, a aludira se na njegovo uspješno vođenje zajednice etažnih vlasnika.


- Ja sam samo najaktivniji predsjednik. Nije jednostavno voditi brigu o zajednici koja obuhvata 46 stanova i pet poslovnih subjekata. Lift, struja, ulaz, čistoća, urednost u plaćanju, kućni red, sve je to u mom resoru - slikovito je objasnio predsjedničku ulogu Miodrag Cofa Živanović.


I da, radno vrijeme kafića na otvorenom je lijepim danom bez padavina. Kada je jako sunce, kafić na otvorenom je u funkciji od pola osam do četvrt sata iza podneva, koliko traje i hladovina. Ovdje svako nađe ono što mu treba, neko fotografiju ili album, neko kafu, dobru priču ili savjet, a neko i provjerenu informaciju. Kao i potpisnik ovih redova.


B. Grgić