Književni prvenac Branke Blagojević: "Osjenčena tišina" ne ostavlja tišinu za sobom

Nakon brojnih nagrada  koje je minulih godina pobrala na književnim manifestacijama u Banja Luci, Sarajevu, Mrkonjić Gradu, Beogradu i drugim gradovima, Branka Blagojević, mlada pjesnikinja iz Gradiške, objavila je svoj književni prvenac, zbirku poezije “Osjenčena tišina”.

Čini se da ova zanimljiva knjiga nije iza sebe ostavila tišinu, već jasan pjesnički trag.

“Ovo veče je ostvarenje moga pjesničkog sna. Pišem na razne teme, o ljubavi, rodoljublju, za djecu. Nadam se da ću ubrzo objaviti i knjigu poezije za djecu”, rekla je Branka Blagojević.

O  ljepoti Brankine poezije najbolje svjedoči uvažena profesorica književnosti Radana Vila Stanišljević, recezent knjige .

“Originalna je. Nije imala uzora, nije ni trebala da ga ima. Pisala je onako kao što je osjećala. To je najveća vrijednost njene poezije. Ne gledam ja njenu poeziju da bih je ocjenjivala i procijenjivala, jer je to nepošteno za umjetnika da se radi. Ja sam čitala njene pjesme da bi mi donijele radost, a one će donijeti radost svakome ko ih bude   čitao”, istakla je profesorica Stanišljević.

Zanimljivo je da je poezija Branke Blagojević prevođena na romski jezik i objavljena je u antologiji “Jatagan mala”.  Osim domaćih nagrada, prije objavljivanja prve zbirke pobrala je i čitav niz međunarodnih priznanja, što jasno govori da se radi o pjesnikinji sa  velikom dozom energije i inspiracije.

Promocija zbirke poezije “Osjenčena tišina” održanaje u Kulturnom centru u Gradišci.

Branka Blagojević je diplomirana pravnica i zaposlena je u gradskoj  administraciji.

B.G.