Karantin u dvorani "Obilićevo" ispunjava sve propisane standarde

Štab za vanredne situacije grada Banjaluke kategorički demantuje i u potpunosti odbacuje insinuacije o navodnim nehumanim uslovima gradskog karantina u sportskoj dvorani "Obilićevo".

- Karantin u dvorani "Obilićevo", kao jedan od četiri karantina u Banjaluci u koji se smještaju osobe koje ulaze u Republiku Srpsku sa nekog od graničnih prelaza, u potpunosti ispunjava sve uslove, propisane uputstvom Ministarva zdravlja i socijalne zaštite RS. Štaviše, osigurani uslovi u ovom objektu znatno premašuju propisane standarde, navedeno je u saopštenju objavljenom na stranici Grada Banjaluka.

Napominju da se u ovom objektu trenutno nalaze 24 osobe, odnosno duplo manje od predviđenog kapaciteta od 50 osoba.

- Najveći dio njih primljen je 2. aprila, odnosno u karantinu boravi tek dva dana. Osobe, smještene u karantin, dva puta dnevno se podvrgavaju medicinskom pregledu, a, pored toga, organizovano je i stalno dežurstvo medicinske ekipe Doma zdravlja, navode iz Grada.

Ističu da što se tiče uslova za boravak, u karantinu su između ostalog, obezbjeđeni novi, nekorišteni kreveti, posteljina i ćebad. U objektu je obezbjeđeno 24-asovno grijanje (temperatura u svako doba i noći oko 21 stepen Celzijusov), na raspolaganju je dovoljan broj tuševa i toaleta sa toplom vodom, odvojena prostorija za pušače, mogućnost gledanja TV programa, besplatan internet, kao i mogućnost bavljenja sportom.

Takođe, kako ističu, radi zaštite privatnosti, osobe ženskog pola koje su lično insistirale da ostanu u ovom objektu, smještene su u fizički ograđenim paviljonima.

Ishrana je organizovana u tri obroka dnevno, po hotelskim kriterijumima. Hrana je svježa i sprema se u restoranu Sportske dvorane 'Borik', neposredno prije dostave, napominju.

- Apsolutna je laž da je u karantin smještena ili pokušana biti smještena osoba ili osobe koje su pozitivne na virus korona, navodi se u saopštenju objavljenom na stranici Grada Banjaluka.

Ističu da je u skladu sa uputstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, svaka osoba, prije prijema u karantin, pregledana od strane medicinske ekipe, nakon čega se pregledaju dva puta dnevno.

- Tvrdnje o tome da se nekome „izmjeri tjelesna temperatura od 37,5 pa se mjeri dok ne padne na 36,5 stepeni“ nisu dostojne komentara, pogotovo što se time omalovažava zdravstvena struka koja ovih dana vodi požrtvovanu borbu da bi sačuvala zdravlje našeg stanovništva, ističe se u saopštenju.

Javnosti radi, još jednom ukazuju da je trenutno najvažnija zaštita stanovništva, a jedna od ključnih mjera je da se spriječi mogućnost unošenja virusa iz inostranstva.

Mjera smještanja u karantin uvedena je upravo zbog kršenja kućne izolacije, i posljedično, ugrožavanja zdravlja cjelokupnog stanovništva.