Kako su skauti vidjeli Jokića prije drafta? "Boris Diaw za siromašne, ograničen plafon"

Idućeg mjeseca održava se NBA draft, na kojem klubovi biraju igrače za budućnost, a neki ga smatraju i ključnim dijelom izgradnje ekipe, ali ono što se događa ovih sedmica na NBA parketima odličan je pokazatelj da visoki izbori na draftu ne moraju značiti ništa.

Nikola Jokić 2014. godine bio je tek 41. pick drafta, a devet godina kasnije je dvostruki MVP, a sada i finalist NBA lige. 

Džimi Batler, koji je s Majamijem i dalje na korak od finala, bio je 30. pick tri godine ranije. Ni jednom ni drugom niko nije mogao predvidjeti ovakvu karijeru i svi koji se ovih dana busaju da jesu - lažu.

Zato je zabavno podsjetiti na izvještaje raznih skauta o Nikoli Jokiću kad je kao 19-godišnjak izašao na draft, kao što je ove sedmice učinio Bolavip, objavivši izvatke iz izvještaja skauta Bleacher Reporta i NBADraft.neta.

Neatletični igrači mogu preživjeti u NBA ligi, pa čak i imati istaknute uloge. Ako Jokić može doprinijeti preciznim šutom i napraviti ispravne poteze kad mu je lopta u rukama, mogao bi biti Boris Diaw za siromašne i prijetnja iz daljine kao Pero Antić. Jokić bi vjerojvatno bio četvrta ili peta napadačka opcija kad je u igri, ali važno je samo igra li djelotvorno.

Nažalost, odbrana će ga vjerojatno spriječiti da ikad igra više od 30 minuta ili bude starter. Ipak, nema ništa sramotno u tome da bude solidna rezerva u pobjedničkoj ekipi u budućnosti - napisao je Daniel O'Brajen iz Bleacher Reporta.

Ni sunarodaici nisu bili oduševljeni Jokićem, što pokazuje osvrt srpskog skauta Stevana Petrovića za NBADraft.net, koji je nedostatak atletizma i sporost u odbrani ocijenio kao nepremostive prepreke za veliku karijeru, uprkos "visokoj košarkaškoj inteligenciji, snažnom karakteru, radnoj etici i ekipniom pristupu igri".

- Prosječan atleta bez velike brzine i skočnosti. Brzina rada nogu velik je problem. Mogao bi se mučiti da ostane ispred atleta iz NBA lige na centarskoj poziciji. Mora popraviti igru na postu, ojačati i razviti repertoar poteza u igri leđima. Odbrana je prava slabost u ovom trenutku zbog nedostatka lateralne brzine i snage. Visina mu je veliki plus, ali moraće nastaviti raditi na snazi i naučiti predviđati poteze protivnika da bi nadoknadio nedostatak hitrosti. Iako je mlad igrač, njegov plafon je ograničen nedostatkom eksplozivnosti i brzine nogu - napisao je Petrović o Jokićevim nedostacima.

Ni drugi skauti nisu bili ništa nježniji prema 19-godišnjem Jokiću, koji ni po čemu nije davao naslutiti ovakav razvoj. Ali radio je na segmentima igre koje su skauti spominjali i postao najraznovrsnije napadačko oružje u današnjoj košarci, a čak je i "nepremostive" atletske nedostatke znatno smanjio, naučio do maksimuma koristiti sve kvalitete i na minimum svesti iskakanje mana, prenosi Index.

nezavisne.com

Tagovi: