Jovi Čuliću druga nagrada na konkursu „Dositejevo pero“

Banjalučki pisac za djecu Jovo Čulić dobitnik je druge nagrade na beogradskom konkursu „Dositejevo pero“ za knjigu „Zadnja pošta Madagaskar“. „Dositejevo pero“ se dodjeljuje za najbolje knjige za djecu po ocjeni velikog dječijeg žirija.

Čulić je ove godine dobio i nagradu „Princ Dječijeg carstva“ i tako se našao u društvu najpriznatijih srpskih pjesnika za djecu kao što su Ljubivoje Ršumović, Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić, Ismet Bekrić, Dušan Pop Đurđev, Dejan Đonović.

- Iako u većini  mojih pjesmama humor provejava i njen je sastavni dio, daleko od toga da mislim da je on najvažniji sastojak, ali je sigurno vrlo bitan. Zašto da se djeca ne nasmiju? Zašto ih ne razveseliti i razigrati? Zašto im samo nuditi ozbiljne i „teške“ teme - ističe Čulić za portal MojaBanjaluka.info.

On smatra da književnost za djecu u Srpskoj nije dovoljno vrednovana, kao što nisu „vrednovane ni ostale grane kulture“. Kada bude bolje zidaru, konobaru, trgovcu i nastavniku, tada će, kaže Čulić, biti bolje i piscima.

- Književnost za djecu je slabo podržana. Bili su neki pokušaji Ministarstva prosvjete i kulture gdje su nekoliko godina u svojim konkursima za izdavačku djelatnost naglašavali da je prioritet stvaralaštvo za djecu sa ciljem da se pisci motivišu da stvaraju za najmlađu populaciju - rekao je Čulić.

G. Dakić