Jevtić: Blizu smo odluke da i Srbi južno od Ibra napuste institucije

 Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste prištinske institucije, navodeći da Aljbin Kurti tumači zakone kako mu odgovara i da se na Kosovu i Metohiji ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.

Jevtić je rekao da je situacija, od dolaska na vlast Kurtija, iz dana u dan sve teža kada je riječ o životu i položaju Srba na Kosovu i Metohiji, te dodao da je sve što se dešava u posljednje vrijeme dokaz da i međunarodna zajednica svoj dio posla ne radi na način na koji bi trebalo, a s ciljem prije svega smirivanja tenzija i prevazilaženja cjelokupne situacije.

On je naglasio da je na Kosovu i Metohiji prisutno “institucionalno nasilje na svim nivoima” i da su Srbi žrtve onoga što Kurti ima za cilj u krajnjem smislu, a to je da srpski narod stavi u što teži položaj i na taj način ih natjera da taj prostor napuste.

Što se nas južno od Ibra tiče, mislim da smo blizu tih crvenih linija ( za izlazak iz privremenih institucija). Poslednja odluka, potpuno ignorisanje ustavnog prava koje garantuje predstavljanje Srba u institucijama na centralnom nivou vlasti je nešto što nas je dovelo u poziciju da nismo daleko od odluke da i mi, južno od Ibra, napustimo kosovske institucije - rekao je Jevtić.

On je dodao da su Srbi razočarani zbog ćutanja međunarodne zajednice na sve ono što Kurti radi.

Ćutanje je znak odobravanja i u takvoj situaciji nama ništa drugo ne preostaje nego da napustimo institucije i da ne budemo deo onoga što Kurti radi - rekao je Jevtić za Tanjug.

On je naveo da će konačnu odluku o napuštanju kosovskih institucija donijeti dobro uzimajući u obzir sve okolnosti, činjenice i glavno pitanje koje je postavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - “A šta ćete dan posle”.

glassrpske.com