Javna rasvjeta poskupljuje do 25 odsto

Gradovi i opštine u Srpskoj plaćaće od iduće godine do 25 odsto veću cijenu električne energije za javnu rasvjetu, otkriva portal CAPITAL.

Naime, iz „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) su saopštili da nastavljaju sa započetim aktivnostima vezanim za otvaranje tržišta električne energije i ispunjavanje obaveza Trećeg energetskog paketa.

„U skladu s tim, u okviru tržišnog snabdijevanja od  1. januara 2020. godine ERS će preuzeti potrošače na 0,4 kV, sa godišnjom potrošnjom većom od 35.000 kWh, ukoliko budu izabrali „Elektroprivredu“ kao snabdjevača. Radi se od oko  4.000  kupaca koji su sada kategorisani kupci na 0,4kV ostala potrošnja (1, 2, 3, 6 i 7 tarifna grupa) i 0,4kV javna rasvjeta“, istakli su u „Elektroprivredi“.

Na pitanja CAPITAL-a da pojasne cijene tarifa za javnu rasvjetu, kolike su bile do sada, a kolike će biti od 1. januara 2020. godine, iz ERS-a danas nema odgovora.

Nove ugovore poslali su lokalnim zajednicama, a da je cijena struje od januara viša za javnu rasvjetu u odnosu na trenutnu cijenu, potvrdili su za CAPITAL u Gradu Banjaluka i u opštini Teslić.

“Odjeljenju za komunalne poslove dostavljeni su novi ugovori o Javnom snabdijevanju  od strane Direkcije za snabdijevanje “Elektroprivrede”, koji se odnose na snabdijevanje javne rasvjete. Ovi ugovori trebaju se primjenjivati od 1. januara 2020. godine.  Cijena kWh po novom ugovoru je 0,0685 KM, dok je sadašnja 0.0572 KM, što znači da je nova cijena uvećana za oko 16.5%. Stvarno uvećanje možemo znati kad dobijemo cijene distributivne mrežarine koja će opterećavati ovu cijenu kWh”, rekli su iz Gradske uprave Banjaluka.

Kada se doda mrežarina cijena može porasti do 25 odsto.

Načelnik opštine Teslić Milan Milićević rekao je da je i u tu lokalnu zajednicu od strane ERS stigao novi ugovor o snabdjevanju električnom energijom i da se analizira.

“Naš iznos za troškove javne rasvjete je jako visok, godišnje dajemo preko 300.000 KM za te namjene , tako da je to veliko opterećenje za budžet i bilo kakvo poskupljenje veliki je udar na lokalni budžet”, kazao je Miličević.

Portal CAPITAL objavio je juče da su firmama u Srpskoj koje su najveći kupci na niskom naponu počeli su da stižu novi ugovori od ERS jer od 1. januara prelaze u nadležnost Matičnog preduzeća, odnosno nove Direkcije za snabdjevanje.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da je za oko 25 odsto veća cijena niže tarife za firme na 0,4 kV, sa godišnjom potrošnjom većom od 35.000 kWh, ali da ta preduzeća koja od 1. januara preuzima ERS uglavnom nemaju noćnu smjenu, pa time ni povećanje troškova.

Međutim, iako za pomenute firme nema povećanja troškova, tarifa koja poskupljuje uticaće na troškove lokalnih zajednica za javnu rasvjetu.